Account
Logo
Zoeken
Grootschalige oefening op Waddenzee
Foto: KNRM

Grootschalige oefening op Waddenzee

vr 11 oktober 2024, 17.29 lokaal nieuws

SCHIERMONNIKOOG - Op de vaarroute tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog vond deze week een grootschalige oefening plaats. De betrokken hulpdiensten waren het brandweerkorps van Schiermonnikoog en Zoutkamp, Politie Schiermonnikoog, Ambulance Schiermonnikoog, Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) Schiermonnikoog, Veiligheidsregio Friesland en de KNRM reddingstations Lauwersoog en Schiermonnikoog.

Tijdens de oefening brak er 'zogenaamd' brand uit in de machinekamer van veerboot Monnik. Aan boord waren rond de 600 (fictieve) passagiers. De kapitein alarmeerde de verschillende hulpdiensten. De reddingboot Annie Jacoba Visser van Lauwersoog en de Koning Willem 1 van Schiermonnikoog waren snel ter plaatse. Vanaf de Koning Willem 1 werden twee bemanningsleden overgezet op het incidentschip.

Eén van hen werd aangesteld als Coördinator Incident Schip (CIS), de ander begon met het verlenen van Eerste Hulp. De Annie Jacoba Visser zette een aantal brandweerlieden van het korps van Zoutkamp en KNRM bemanningsleden over. Zij begonnen met het blussen van de brand.

Toen duidelijk werd dat het om meerdere zwaargewonde slachtoffers ging is het GGB team van Schiermonnikoog opgeroepen. De kapitein van het incidentschip besloot om naar Schiermonnikoog te varen. Aangekomen op Schiermonnikoog stond het GGB team, met het ingerichte gewondennest, klaar in het wachtlokaal van Wagenborg Passagiersdiensten. Snel werden de slachtoffers met behulp van de KNRM en brandweerlieden naar het gewondennest gebracht. Daar vond de triage plaats en kregen de slachtoffers de zorg die ze nodig hadden.

De brandweer van Zoutkamp kreeg uiteindelijk de brand al varende onder controle. In de machinekamer lag een ernstig gewond slachtoffer. Deze is op Schiermonnikoog door de brandweer van Schiermonnikoog uit zijn benarde positie bevrijd en overgedragen aan de medische hulpdiensten.

De samenwerking bij een incident van deze omvang is cruciaal voor een soepel verloop van de actie. Het oefenen van dit soort grote scenario’s is dan ook van groot belang. Alle betrokkenen kijken terug op een geslaagde oefening.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws