Account
Logo
Zoeken
Dokkum: coalitie kiest voor structureel azc voor 100 personen

Dokkum: coalitie kiest voor structureel azc voor 100 personen

di 22 oktober 2024, 19.12 regionaal

DOKKUM - De nieuwe coalitie in de gemeente Noardeast-Fryslân (FNP, Gemeentebelangen, ChristenUnie en CDA) wil dat er een asielzoekerscentrum (azc) voor 100 personen in de gemeente komt. Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord.

Er staat geschreven: "Ongeacht de spreidingswet realiseren we een structureel AZC voor 100 personen. Dit dient met het COA te worden afgestemd en zwart op wit te worden vastgelegd dat de exploitatie voor het COA is;"

De vorige coalitie klapte vanwege de discussie over de komst van een azc van maximaal 250 mensen. De FNP en Gemeentebelangen stemden destijds tegen de komst van een azc.

Er zijn verder geen termijnen gesteld aan wanneer het toekomstige azc wordt gerealiseerd. Ook worden er geen locaties genoemd. Het azc zou wel een plek moeten krijgen waar voorzieningen en winkels goed bereikbaar zijn.

Naast de opvang van vluchtelingen wil de nieuwe coalitie ook werk maken van de huisvesting van statushouders. Zodra de achterstand is weggewerkt zal de coalitie positief er tegenover staan om nog meer statushouders een plek te geven. Er moet wel sprake zijn van een integrale aanpak waarbij rekening gehouden wordt met andere doelgroepen zoals starters, zorgvragers en doelgroepen uit de urgentieverordening.

De partijen hebben afgesproken om in januari 2025 aan de slag te gaan met de plannen voor vluchtelingen en ontheemden.

Klik hier voor het nieuwe coalitieakkoord (PDF)

 

Poll: AZC voor 100 mensen in Dokkum. Wat vind jij?

Een goed alternatief  
25.3%
Te klein, niet rendabel, kies 250 mensen  
12.7%
Slecht idee, geen AZC  
62%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws