Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Kroegbaas Surhuisterveen wordt bekogeld met fiets, bakstenen en klauwhamer

Kroegbaas Surhuisterveen wordt bekogeld met fiets, bakstenen en klauwhamer

wo 23 oktober 2024, 14.40 regionaal

LEEUWARDEN - Het ging er heftig aan toe, in de nacht van 29 oktober vorig jaar bij een horecagelegenheid aan de Groningerstraat in Surhuisterveen. De eigenaar van het café werd door een van de bezoekers bekogeld met bakstenen, een fiets en een klauwhamer.

"Veel sterke drank"

Degene die daarvoor verantwoordelijk was, een 20-jarige inwoner van Surhuisterveen, zat donderdag tegenover de politierechter. Op de vraag waarom hij de kroegbaas zo agressief had bejegend moest de verdachte het antwoord schuldig blijven. Hij wist er helemaal niks meer van, verklaarde hij, hij wist alleen nog dat hij die avond "veel sterke drank" had genuttigd.

Bakstenen uit een tuin

Buiten was een opstootje ontstaan dat de eigenaar van het café wilde sussen. Voor hij het wist had de man een klap te pakken en werd er een fiets tegen hem aan gegooid. Vijf minuten later kwam de dader – de verdachte – terug met een paar bakstenen die hij uit een tuin had gehaald. Hij gooide de bakstenen, volgens getuigen vlogen ze rakelings langs het hoofd van de kroegbaas. Daarmee was het nog steeds niet gedaan. De Surhuistervener verdween weer even uit beeld om enkele minuten later terug te komen met een klauwhamer die hij ook naar de kroegbaas gooide.

"Sorry"op de zitting

Het voorval heeft veel impact gehad op het slachtoffer. Hij denkt er steeds aan terug en heeft het plezier in zijn werk verloren. Een "sorry" van de verdachte op de zitting accepteerde hij niet. "Daar heeft hij een jaar de tijd voor gehad", reageerde de man. Een medewerker van Slachtofferhulp las een schriftelijke verklaring van de kroegbaas voor: "Ik werk 40 jaar in de horeca, het werk is voor mij verpest. Ik heb moeten rennen voor mijn leven".

Verdachte is beïnvloedbaar en impulsief

Volgens de reclassering is de verdachte beïnvloedbaar en impulsief en kan hij de gevolgen van zijn handelen moeilijk overzien. De reclassering stelde voor het jeugdstrafrecht toe te passen. De officier van justitie ging daarin mee. "Dit had veel erger kunnen aflopen", zei de officier. Zij eiste een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van zes weken.

"Dit is zorgelijk gedrag"

De politierechter nam de eis over. Dat de verdachte zich niets meer kon herinneren vond de rechter "heel zorgelijk". "Dit is zorgelijk gedrag, ik schrik daarvan. Ik denk dan wat gaat er in iemand zijn hoofd om als hij dit soort dingen doet". De Surhuistervener komt onder toezicht van de jeugdreclassering. Hij moet meewerken aan middelencontroles (alcohol en drugs) en hij moet zich laten behandelen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws