Account
Logo
Zoeken
16.7 °C

Boze boer krijgt 6 maanden cel

do 2 juli 2009, 19.31 regionaal

LEEUWARDEN - De 61-jarige boer uit Kootstertille die op 16 april met een trekker tegen een muur van zijn eigen schuur reed, werd donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, plus nog eens zes maanden voorwaardelijk. De Leeuwarder rechtbank oordeelde dat er sprake is geweest van een poging tot doodslag. Achter de muur stonden een vrouwelijke medewerker van de AID, een politieman en een veearts.

De rechtbank gaat ruim uit boven de eis van de officier van justitie. Die eiste veertien dagen geleden een celstraf gelijk aan het voorarrest (34 dagen), een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De boer beweerde dat hij niet wist dat er mensen achter de muur stonden toen hij er met de trekker tegenaan reed. De man zei dat hij zijn vee wilde bevrijden. Hij was bang dat de beesten afgevoerd zouden worden.

De rechtbank stelde dat de man ook de staldeur had kunnen openen om de dieren vrij te laten, in plaats van een muur omver te rijden. De boer had volgens de rechters kunnen weten dat er mensen achter de muur stonden. Door de muur om te drukken nam hij 'willens en wetens' het risico dat er mensen om het leven zouden kunnen komen. De rechtbank tilde er bovendien zwaar aan dat het ging om ambtenaren die hun werk deden. De Tilster moet aan de AID'ster en de veearts 500 euro schadevergoeding betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws






Poll: Welk besluit zou u nemen als u raadslid zou zijn?

Huisvesting voor statushouders  
55.8%
Focus op permanent AZC in Dokkum  
44.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!