Account
Logo
Zoeken

Wildwest in Weststellingwerf

vr 28 augustus 2009, 22.41 regionaal

LEEUWARDEN -

Het lijkt een scène uit een spannende actiefilm: een wilde achtervolging, waarbij de ene auto de andere van de weg probeert te drukken. Het is geen film, het is echt gebeurd en volgens officier van justitie Ed Boelen was het een waar 'volksgericht', in de nacht van 30 juni vorig jaar op de smalle weg tussen Oldeberkoop en Noordwolde. Vanuit een van de auto's zou er met een honkbalknuppel zijn geslagen op de witte VW Caddy waar de achtervolgers het op hadden voorzien. De VW werd achterna gezeten door vijf auto's, waaronder een grote Amerikaanse pick-up truck. De bestuurder van de pick-up, een 38-jarige caféhouder uit Jubbega, zou meermalen van achteren tegen de Caddy zijn gereden. Het kleine bestelautootje zou van de zijkant geramd zijn door de Opel van een 29-jarige vrouw uit Oldeberkoop. Zij is de ex van een van de inzittenden van de VW, een inwoner van Zandhuizen.

De officier vindt dat de bestuurders van de pick-up en de Opel zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag. Boelen eiste vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank forse gevangenisstraffen; voor de caféhouder 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk. De Oldeberkoopse hoorde vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk tegen zich eisen. In totaal zes mannen en drie vrouwen stonden vrijdag terecht. De groep is in verschillende samenstellingen betrokken geweest bij verschillende geweldsincidenten, waarbij de ex van de Oldeberkoopse steeds het slachtoffer was. De spectaculaire achtervolging in de nacht van 30 juni begon in Oldeberkoop en eindigde in eerste instantie in een bloemperkje op de Nieuwstraat in Noordwolde, waar de Caddy eventjes kwam vast te zitten. Nadat een 26-jarige Gorredijkster met een honkbalknuppel twee ramen van de VW had ingeslagen, kreeg de bestuurder de bestelauto weer los. Tussen Oldeberkoop en Noordwolde zou de auto vanuit de rijdende pick-up ook al met een knuppel bewerkt zijn, door een 35-jarige Jubbegaster.

Een conflict tussen de eigenaar van de Caddy en de vrouw uit Noordwolde lag ten grondslag aan de gewelddadige gebeurtenissen. De twee hebben een relatie gehad, ze kregen twee kinderen. Na het beëindigen van de relatie, in 2006, lagen de ex-geliefden voortdurend met elkaar overhoop. De Oldeberkoopse zou regelmatig bedreigd zijn door haar ex, die ook de vrienden en de familie van de vrouw niet spaarde. Op zondag 29 juni, aan het begin van de avond, brengt de man de kinderen terug bij zijn ex. De vrouw is er niet, ze wordt even later gebeld en bedreigd door haar ex terwijl ze in het café in Oldeberkoop zit. Als haar moeder even later huilend het café binnenkomt, omdat ook zij door haar voormalige schoonzoon is bedreigd, barst de bom. 's Avonds om half elf gaat de groep -15 man sterk en volgens de officier opgehitst door de Oldeberkoopse- richting de camping in Zandhuizen, waar de ex-man in een caravan verblijft. De man duikt de bosjes in. Een vriend, die toevallig staat te barbecuen, krijgt een paar klappen van de 35-jarige Jubbegaster. De kinderen gaan mee naar huis.

's Nachts om 1 uur ziet de vrouw de auto van haar ex op haar oprit staan. Ze springt in haar auto en gaat er achteraan. Via via krijgen ook de caféklanten lucht van wat er gaande is. De kroeg loopt opnieuw in no time leeg, de gasten springen in hun auto's om de Zandhuister op te zoeken. Er wordt een soort fuik geschapen, door op een kruising en een rotonde blokkades op te werpen, die door de bestuurder van de Caddy -de barbecuende vriend van de camping- handig worden ontweken. Er volgt een wilde achtervolging richting Noordwolde, waarbij de auto's snelheden tot boven de 100 kilometer per uur bereikt zouden hebben. De auto's rijden hele stukken naast elkaar. Een week na de achtervolging is het weer raak. Als de Zandhuister op 6 juli zijn ex opnieuw herhaaldelijk heeft bedreigd verzamelt zich een groepje stamgasten in de woning van de overbuurvrouw.

De Zandhuister blijft bellen. Als blijkt dat de man zicht heeft op de woning van zijn ex zoeken vier mannen hem op. De Zandhuister heeft zich verstopt onder een trampoline, op het erf van de woning van zijn ex. De man wordt mishandeld, hij voelt dat hij met een 'hard voorwerp' wordt geslagen. Een getuige hoort de man gillen 'als een speenvarken'. Er zou onder andere met een knuppel en een stuk hout zijn geslagen. Een 37-jarige Gorredijkster heeft als enige alleen de mishandeling in juli op de dagvaarding staan. Boelen eist zestien weken cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Twee vrouwen, een 23-jarige vrouw uit Ureterp en een 33-jarige Oldeberkoopse, horen werkstraffen van respectievelijk 240 uur waarvan 80 voorwaardelijk en 180 uur waarvan 60 voorwaardelijk tegen zich eisen.

De Ureterpse heeft een van de achtervolgende auto's bestuurd. Haar echtgenoot (26) heeft de ruiten van de VW kapotgeslagen. Boelen eist 16 weken cel, waarvan 5 voorwaardelijk. Boelen vindt dat de 37-jarige echtgenoot van de Oldeberkoopse ook 160 uur moet werken, met daaraan gekoppeld 80 uur dienstverlening voorwaardelijk. Een 25-jarige Jubbegaster, ook betrokken bij de achtervolging, hoort een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. De 35-jarige Jubbegaster die het slachtoffer en diens vriend heeft mishandeld zou daarvoor volgens Boelen zes maanden moeten zitten. Drie maanden cel voorwaardelijk moeten ervoor zorgen dat de man zich gedurende de proeftijd van twee jaar gedeisd houdt. Uitspraak: 11 september.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Welk scenario is het beste in Dantumadiel?

Scenario 1  
4.3%
AZC voor maximaal 150 vluchtelingen  
15.3%
Kleinere opvang (100 of 2x48 of 3x32)  
5%
Per dorp 10 vluchtelingen opvangen  
12.1%
Niets doen  
63.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

Poll: Wat zou de prioriteit moeten zijn in Noardeast-Fryslân?

Het openen van een AZC om vluchtelingen op te vangen  
15.3%
Het zoeken naar huisvesting voor statushouders  
5.8%
Geen extra opvang of huisvesting voor vluchtelingen en statushouders  
78.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!