Account
Logo
Zoeken

Enkelband en werkstraf voor overvallen

di 8 september 2009, 17.06 regionaal

LEEUWARDEN - Op 4 augustus werd een 19-jarige inwoner van Drachten door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar cel plus een jaar voorwaardelijk. De jongen was betrokken geweest bij een drietal gewelddadige berovingen in Drachten. Dinsdag werden de twee mededaders veroordeeld tot cel- en werkstraffen en elektronisch huisarrest. Vanwege hun jeugdige leeftijd -de twee zijn allebei 18 jaar, maar ze waren minderjarig toen de overvallen werden gepleegd- en omdat de feiten hen niet volledig kunnen worden toegerekend kregen de twee beduidend lagere straffen dan de eerste verdachte.

De drie jongens waren -in wisselende samenstellingen- verantwoordelijk voor drie overvallen: op een buschauffeur van Q-buzz, op 28 december 2008; op een snackbar aan de Hage, op 30 december en op een sigarenzaak aan de Lange West, op 9 januari 2009. De jeugdige overvallers gingen bijzonder brutaal en gewelddadig te werk. De buschauffeur kreeg twee neppistolen tegen het hoofd gedrukt en de eigenaar van de snackbar werd hardhandig tegen de grond gewerkt.

De sigarenboer werd met twee aardappelschilmesjes bedreigd. De man raakte in gevecht met de overvallers. Twee van de drie verdachten hebben ook een tweetal woninginbraken gepleegd waarbij laptops en tassen werden buitgemaakt. Het duo dat dinsdag veroordeeld werd zal intensief begeleid gaan worden door de jeugdreclassering. De ouders van de verdachte die de meeste (zes) feiten achter zijn naam had staan zullen ook begeleiding krijgen. De jongen moet bovendien in therapie.

Deze verdachte kreeg verder 6 maanden elektronisch huisarrest, een werkstraf van 200 uur en negen maanden jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij moet aan twee gedupeerden schadevergoedingen van 700 en 1500 euro betalen. De andere verdachte, die bij twee berovingen betrokken is geweest, kreeg eveneens een taakstraf van 200 uur. Ook hij moet zes maanden lang een enkelbandje dragen. Hij kreeg een jeugddetentie van zeven maanden waarvan zes voorwaardelijk opgelegd. De Drachtster moet aan twee partijen in totaal 2500 euro schadevergoeding betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws