Politie: cocaïnewasserij in voormalige melkfabriek in Aldwâld
ALDWALD - In twee loodsen op het terrein van de voormalige melkfabriek aan de Husternoard 2 in Aldwâld is een cocaïnewasserij opgerold. Dat heeft de politie na drie dagen bevestigd.
In verband met het lopende onderzoek wilde de politie aanvankelijk geen commentaar geven. Er werd al vermoed dat het zou gaan om een drugslab.
Meerdere invallen
Tegelijk met het ontmantelen van het drugslab in Aldwâld waren er invallen in meerdere loodsen en woningen verspreid door het land en ook in België. In totaal zijn dinsdag acht personen aangehouden.
Groot onderzoek
Rechercheurs van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) waren de verdachten sinds oktober op het spoor. Zij maken vermoedelijk onderdeel uit van een groep drugscriminelen uit Nederland en Zuid-Amerika, die zich bezighoudt met het op grote schaal produceren van cocaïne en de handel in ketamine en BMK, een verboden stof die gebruikt wordt voor de productie van methamfetamine.
Zes verdachten opgepakt in Aldwâld
Voor het uitwassen van de cocaïne was een loods in Aldwâld ingericht. De loods stond vol met jerrycans met chemicaliën toen de Dienst Speciale Interventie (DSI) dinsdagochtend binnenviel. In totaal werd er 1,7 kilo uitgewassen cocaïne aangetroffen en 360 kilo ander materiaal waarin de cocaïne nog was verwerkt. Zes verdachten, bestaande uit drie Nederlanders en drie Colombianen, werden op heterdaad in de loods aangehouden.
Onderzoek LFO
Na de inval in het lab moest de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties het chemische proces uiterst voorzichtig stoppen en het materiaal afvoeren.
Tegelijk met de ontmanteling van de cocaïnewasserij in Aldwâld deed de politie dinsdag een inval in een loods aan de Jupiterkade in Den Haag. Hier werd 250 kilo ketamine aangetroffen. Ook in een loods in Losser deed de politie een inval, en iwoningen en een garagebox in Leiden, Den Haag, Noordwijkerhout, Rotterdam, Vlaardingen, Rijswijk en Vlimmeren (België) werden doorzocht.
Vorige week zijn ook twee garageboxen in Rijswijk en Zoetermeer binnengevallen, waarbij 400 kilo ketamine en 1800 kilo BMK met een geschatte straatwaarde van rond de 9 miljoen in beslag is genomen.
Op 11 december werden in het onderzoek al twee verdachten aangehouden. Zij zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. De acht verdachten die dinsdag zijn aangehouden worden vandaag, vrijdag 20 december, voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Uitdagende zaak
Deze criminele groepering hield zich volgens de politie bezig met zowel de import van cocaïne als de handel in ketamine, BMK en procaïne. BMK is een verboden stof dat gebruikt voor de productie van methamfetamine; procaïne is een versnijdingsmiddel voor cocaïne.
De Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies werkte voor dit onderzoek nauw samen met de Eenheden Den Haag, Oost- en Noord-Nederland. Ook vanuit de Federale gerechtelijke politie uit Antwerpen was er assistentie.
Cocaïnewasserij
In een cocaïnewasserij wordt de drug bewerkt voor verdere verkoop. Cocaïne wordt vaak verstopt in andere producten en in de wasserij wordt cocaïne uit deze producten gehaald. Dit is een gevaarlijk proces waarbij allerlei chemicaliën worden gebruikt.
Drugslabs
Drugslabs zijn vaak te herkennen aan onder andere een chemische geur, verduisterde ramen en het regelmatig af- en aanrijden van bestelbusjes. In een drugslab wordt met chemische stoffen gewerkt en er is een grote kans dat deze chemicaliën ontploffen en er brand ontstaat. Daarom is een drugslab levensgevaarlijk, niet alleen voor personen in het lab, maar ook voor omwonenden.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn