Account
Logo
Zoeken

Agrariërs in Dongeradeel breiden uit

do 10 september 2009, 0.35 regionaal

DOKKUM - Ondanks de economische crisis, liggen er in ieder geval drie aanvragen voor de uitbreiding of nieuwbouw van een agrarisch bedrijf bij de gemeente. In verband met dierenwelzijn en milieuregelgeving zijn veel kippenhouderijen genoodzaakt een andere bedrijfsvoering aan te gaan. De legkippen moeten meer ruimte krijgen, omdat er minder kippen op een klein oppervlak zijn toegestaan. Hierdoor zijn kippenhouders genoodzaakt bij te bouwen en de bestaande stallen te verbouwen. Twee van de drie uitbreidende bedrijven zijn pluimveehouderijen.

De pluimveehouderij van de maatschap Braaksma uit Niawier is een van de bedrijven die wil uitbreiden. De kippenhouder wil zijn huidige stallen verbouwen en daarnaast bijbouwen. Op die manier krijgen de dieren meer ruimte en kan de ondernemer ook nog eens 20.000 extra kippen houden. Een zelfde soort verhaal geldt voor pluimveebedrijf van den Akker in Oostrum. Dit bedrijf aan de Tichelwei wil ook haar capaciteit uitbreiden met 13.000 extra stuks pluimvee. Het andere bedrijf waar medewerking van de gemeente Dongeradeel werd gevraagd, is een rundveebedrijf aan de Hantumerweg in Ternaard. bedrijf uit te breiden met een jongveestal met werktuigenberging. Het bedrijf telt ongeveer 140 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De huidige stalruimte biedt op dit moment te weinig ruimte voor met name het jongvee en ook de ruimte voor stalling van de werktuigen is te beperkt.

Het college van Burgemeester en Wethouders is in principe bereid medewerking te verlenen aan de bedrijven. Wethouder Klaas de Graaf: “De ûndernimmers dy’t wy hawwe, wolle wy de romte jaan”. Ook in de raadscommissie Grondgebied afgelopen woensdagavond hadden fracties geen noemenswaardige bezwaren tegen het voorgenomen bouwplan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws