Account
Logo
Zoeken
Burgemeester vertelt sterk verhaal
© WâldNet

Burgemeester vertelt sterk verhaal

zo 13 september 2009, 20.32 regionaal

HARKEMA - Burgemeester Tjeerd van der Zwan trad zaterdag op als verteller van sterke verhalen. Hij deed dit op het cultureel evenement 'Volksverhalen en Folksongs' in de wâldhûskes op het terrein van de Spitkeet te Harkema.

Burgemeester Van der Zwan, die het festival opende, wees in zijn speech op de bijzondere rol die volksverhalen van oudsher in deze streek spelen. In het zuidelijk deel van Achtkarspelen zijn talloze verhalen opgetekend die in familiekring verteld werden en die in later jaren zijn opgetekend in archieven. De onderzoeker van oude volksgewoonten Dam Jaarsma van Eastermar heeft een grote bijdrage geleverd aan het bewaren en documenteren van verhalen en liedjes die van oudsher verteld en gezongen werden.

Burgemeester Van der Zwan vertelde in het Jelle Dam hûske verhalen van Jan Hepkes Wouda. Deze bekende inwoner van Surhuisterveen stond bekend als 'de liger fan ’t Fean'. Voor een belangstellend publiek vertelde de burgemeester onder meer het verhaal van de enorme snoek die Jan Hepkes ving in de Feanster feart. Volgens de burgemeester begint een wâldpyk die een sterk verhaal te vertellen heeft het liefst met de stelling dat er geen woord van gelogen is: 'Stjerrende wier, heite!'

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
75.2%
Misschien  
14.6%
Nee  
10.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!