Account
Logo
Zoeken
Zeehondencréche tegen dierproeven
Foto: Persbureau Ameland

Zeehondencréche tegen dierproeven

ma 14 september 2009, 14.44 regionaal

HOLLUM - Lenie ’t Hart doet een dringend beroep op het ministerie van LNV om de plannen van onderzoeksinstituut IMARES voor dierproeven met tientallen zeehonden in het oostelijk waddengebied en de Dollard onmiddellijk te verbieden.

IMARES wil met ingang van september van dit jaar in het oostelijk waddengebied, de Dollard en het Duitse wad van 2009 tot 2014 jaarlijks enkele tientallen zeehonden vangen, met lijm een zender achter op de kop plakken en vervolgens weer vrijlaten. Bij eerdere proeven werd op Vlieland een zeehond met een zender op de kop dood aangetroffen. Het dier bleek verhongerd te zijn.

De zender moet informatie geven over de bewegingen van de zeehond. Door de zender zijn de zeehonden echter niet meer in staat om normaal hun voedsel te vangen, waardoor ze kunnen verhongeren. Een zender op de kop veroorzaakt onnatuurlijk gedrag en deze dierproeven leveren daardoor onbetrouwbare resultaten op.

Het onderzoek door IMARES moet van het ministerie worden gedaan om de gevolgen vast te stellen van het heien en andere bouwactiviteiten in de Eemshaven voor de bouw van de daar geplande energiecentrales. De Zeehondencrèche heeft uit eigen onderzoek en voortdurende observaties reeds vastgesteld dat dergelijke activiteiten geen verstoring voor zeehonden opleveren en dat daar helemaal geen dierproeven voor nodig zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
74.7%
Misschien  
14.9%
Nee  
10.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!