Steunfraude grotendeels niet bewezen
LEEUWARDEN - Een gevalletje van steunfraude liep vrijdag op de zitting van de politierechter af met een sisser. Een stel uit Eastermar (44 en 54 jaar) moest zich verantwoorden omdat ze niet aan de gemeente Smallingerland hadden doorgegeven dat ze ruim twee jaar hadden samengewoond. De vrouw had een uitkering van de sociale dienst. Haar partner moest terechtstaan omdat hij geprofiteerd heeft van de situatie.
De vrouw zou ten onrechte ruim € 20.000 aan uitkeringsgeld hebben ontvangen. Tijdens een eerste verhoor door de sociale recherche had de vrouw de fraude in grote lijnen toegegeven. Een paar weken later, in januari 2009, kwam ze op haar verklaring terug. Ze stuurde een email waarin ze aangaf dat ze in 2007 niet had samengewoond met haar huidige partner.
Ze herriep haar eerste verklaring, waarvan ze zei dat ze die onder druk had afgelegd. De twee zouden slechts van juni 2008 tot oktober een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd. Volgens de advocaat kon de eerste verklaring niet gebruikt worden omdat de sociale recherche had verzuimd de vrouw erop te wijzen dat ze recht had op bijstand van een advocaat.
Door dat vormverzuim mocht het bewijs uit dat eerste verhoor niet gebruikt worden, meende de raadsman. De rechter gaf hem gelijk. Omdat de mannelijke verdachte alleen terechtstond voor de fraude in 2007 werd hij vrijgesproken. De vrouw kreeg een werkstraf van 15 uur omdat ze in 2008 zo'n drie maanden lang steunfraude heeft gepleegd. De rechter oordeelde dat de email als bewijs mocht dienen omdat de verdachte het bericht uit zichzelf had gestuurd.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn