Voorwaardelijke boete in 'slangenzaak'
LEEUWARDEN - Ringslangen zijn onschuldig, schuw en het is een beschermde inheemse diersoort. Dat wist een 41-jarige Sweachster niet, toen hij begin juli vorig jaar in de composthoop achter zijn woning een enorme kolonie van deze diersoort aantrof. De beesten kropen door de tuin, tussen het speelgoed van de kinderen door. De man was van plan ze te vangen, om ze op de Lippenhuister heide uit te zetten. Maar het waren er veel meer dan gedacht, ze waren veel groter dan normaal en juist helemaal niet schuw. In paniek had de man een aantal ringslangen gedood. Veruit de meeste slangen waren drachtige vrouwtjes.
'Ik werd uitgemaakt voor moordenaar', zei de Sweachster maandag tegen de economischw politierechter. 'Hé slangenman', riepen ze hem achterna. En dat terwijl hij nooit een dier doodmaakt. Het was hem allemaal wat over de schoenen gelopen. Hij had weleens een slang in de keuken gehad, die ruimde hij voorzichtig met veger en blik op. Dit leek op een ware invasie. De dieren waren allesbehalve schuw. 'Ze waren agressief, ze sisten en ze gingen niet weg. Ze kwamen op me af en maakten steigerende bewegingen'.
De slangen zaten in de composthoop, wat door het warme en vochtige klimaat een ideale broedplaats is voor de eieren. Het is niet alleen de ringslang die beschermd is, hetzelfde geldt voor de broedplaats. En dat wist de verdachte niet. Hij dacht alleen maar aan zijn kinderen, een tweeling van drie jaar, die wilde hij beschermen. De beesten kropen letterlijk tussen het speelgoed door. Hij had al wat slangen afgevoerd, toen hij ontdekte dat het er veel meer waren dan hij had durven dromen. Toen ze hem ook nog eens agressief bejegenden, raakte hij in paniek.
Een aantal slangen -de rechter ging uit van dertien- overleefden de confrontatie niet. De volgende dag haalde hij eigenhandig de composthoop uit elkaar. De slangen die nog tussen het afval zaten deed hij in de – schone- oudpapiercontainer. Twee dagen later werden tientallen eieren en de nog levende slangen meegenomen door iemand van de Werkgroep amfibieën en reptielen Fryslân (WARF). De Sweachster dacht dat de zaak daarmee was afgedaan. IJdele hoop, zo bleek. Niet veel later stond de Algemene Inspectiedienst (AID) op de stoep. En vielen de media massaal over hem heen.
De officier van justitie hield er in zijn strafeis rekening mee dat de verdachte qua publiciteit grondig door de mangel is gehaald. 'Hij heeft het al behoorlijk gevoeld', meende de officier, die een geheel voorwaardelijke boete van 3000 euro eiste. Voor de rechter telde de massale aandacht van de pers nog wat zwaarder. De Sweachster kreeg een geheel voorwaardelijke boete van 2000 euro. De rechter nam aan dat de verdachte het allemaal goed had bedoeld: 'Ik ga er vanuit dat er een mens van goede wil voor mij zit'. Er was nog maar één ding dat de Sweachster graag wilde: 'Dat er na deze zitting rust komt'.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn