Account
Logo
Zoeken

Ex-dominee vrijgesproken in zedenzaak

do 8 oktober 2009, 16.05 regionaal

LEEUWARDEN - De voormalige dominee van de Gereformeerde kerk vrijgemaakt in Blije hoeft niet weer de cel in. De man (47) stond eind vorig jaar terecht omdat hij begin jaren negentig tot twee keer toe het toen 8 of 9 jarige nichtje van zijn ex-vrouw seksueel misbruikt zou hebben. De officier van justitie eiste op 9 december 2008 anderhalf jaar cel. De zaak werd destijds aangehouden nadat de advocate vraagtekens plaatste bij het politieonderzoek en de verklaringen van het slachtoffer.

Twee weken geleden erkende de officier van justitie dat er tijdens het onderzoek grote fouten gemaakt zijn. Het slachtoffer deed aangifte jaren nadat zij misbruikt zou zijn. De herinneringen aan de ontucht waren naar boven gekomen toen zij in therapie ging. Zoals gebruikelijk in dit soort zaken moet er onderzoek worden gedaan naar die 'hervonden herinneringen'. Dat onderzoek heeft nooit plaatsgevonden. De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) kwam met een vernietigend oordeel.

De politie heeft volgens de LEBZ cruciale fouten gemaakt. De zedenrechercheurs hebben verzuimd om de twee therapeuten te horen die het slachtoffer in behandeling hebben gehad. De recherche zou het slachtoffer bovendien aangemoedigd hebben om meer herinneringen aan het misbruik naar boven te halen. 'Onbegrijpelijk', vond de LEBZ. Als leider van het onderzoek nam de officier de schuld op zich. Hij stelde dat de zaak aan zijn aandacht was ontsnapt tijdens de eindfase van het onderzoek.

De rechtbank sprak van 'een ernstig vormverzuim'. De verdachte heeft zich wel schuldig gemaakt aan het mishandelen van zijn ex-echtgenote; na het vertrek uit Blije, eind jaren negentig. Vanwege de impact en de verstrekkende gevolgen van de zedenzaak op het leven van de man, oordeelden de rechters dat het opleggen van een straf geen enkele toegevoegde waarde zou hebben. De gedaagde werd schuldig bevonden aan mishandeling, maar hij kreeg daarvoor geen straf.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws