Account
Logo
Zoeken
Vechten voor vissen met netje
Foto: Persbureau Ameland

Vechten voor vissen met netje

ma 26 oktober 2009, 12.10 regionaal

HOLLUM - Eilander vissers staan op de achterste benen vanwege de extra maatregel die is gekoppeld aan het Aalbeheerplan van het Ministerie van LNV. Vanaf 1 januari 2011 wil LNV geen vergunningen meer verlenen voor de recreatieve kustvisserij met vaste vistuigen. Vissen met fuiken en staand want behoren dan tot het verleden.

Vissers zijn verontwaardigd en de lokale politiek hoopt dat het tij nog te keren is. De PvdA van Ameland zoekt redding bij Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. De Amelander VVD schrijft een brief op poten naar het Ministerie en roept eilander vissers op hetzelfde te doen. Algemeen Belang Ameland wil dat gemeente Ameland in samenspraak met de andere Waddeneilanden met LNV gaat praten.

Op de Waddeneilanden behoort het vissen met vaste netten met vergunning al sinds jaar en dag tot het kleinschalig medegebruik van de natuur, het zogenaamde historisch medegebruik. “Nu wordt met een pennenstreek en twee zinnen het vissen ongedaan gemaakt,” moppert VVD-Ameland in haar brief aan het ministerie. Volgens LNV zijn de maatregelen noodzakelijk vanwege de problematiek van overbevissing. Beroepsvissers moeten hun beroep anders en veel beperkter uitoefenen. In het verlengde daarvan vraagt LNV van recreatieve vissers ook beperkingen.

Nog een jaar en dan kunnen alle boetpennen aan de balk worden geschroefd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws