Account
Logo
Zoeken
Smallingerland heeft nog sluitende begroting in 2025

Smallingerland heeft nog sluitende begroting in 2025

do 24 oktober 2024, 16.21 regionaal

DRACHTEN - Inwoners van de gemeente Smallingerland kunnen erop vertrouwen dat het gemeentebestuur ook volgend jaar doorgaat met het waarmaken van haar opdracht. Dat belooft het college van B&W in de begroting 2025. Een waarschuwing geven ze wel: het financieel perspectief na 2025 is onzeker. Voor volgend jaar is de begroting nog wel rond.

In de Mid Term Review die deze zomer uitkwam - een terugblik op de eerste twee bestuursjaren - constateerden burgemeester en wethouders dat ze goed op schema liggen met hun plannen. Veel doelen zijn al gerealiseerd. Het bestuur wil volop doorgaan op de ingezette koers en doet dat samen met bedrijven, instellingen en alle andere partners. In 2025 staan onder andere de aanpak van het centrum van Drachten en de woningbouwopgave hoog op de agenda, net als de renovatie van schoolgebouwen en klimaatmaatregelen.

Verder ingrijpen nodig na 2025

Voor de jaren 2026 en verder zijn er wel financiële zorgen. Vanaf 2026, het financiële ravijnjaar genoemd, krijgen gemeenten aanzienlijk minder geld uit het Gemeentefonds van het Rijk. Van vele kanten, ook door Smallingerland, is het Rijk op de gevolgen van de korting gewezen. Met het huidige regeerakkoord lijken de vooruitzichten echter niet gunstig. Het college wil desondanks niet direct onnodig zware maatregelen treffen en blijft strijden voor meer geld uit Den Haag. Ondertussen wacht het gemeentebestuur niet af, maar anticipeert op wat financieel nodig is.

Het college heeft naast de begroting de eerste maatregelen aangeboden aan de raad. Daarin staan bijvoorbeeld het verhogen van de dagtarieven voor parkeergarages en een versobering van de herinrichting van de openbare ruimte aan de Sportlaan. De verdere plannen voor 2026 wil het college samen met de gemeenteraad verder uitwerken, met als doel het beste te doen voor Smallingerland en een goede balans aan te brengen in de effecten voor alle inwoners.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws