0,7 °C

Nieuwe afspraken met Thús Wonen

vr 25 november 2011 10.40 uur

DOKKUM - Wethouder Albert van der Ploeg kreeg afgelopen donderdagavond een flink pak huiswerk mee van de gemeenteraad van Dongeradeel. Van der Ploeg moet er voor zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt met woningcorporatie Thús wonen. Alle partijen in de gemeenteraad hebben grote moeite met de plannen van de corporatie om zich terug te trekken uit de dorpen in de gemeente Dongeradeel. Twee moties die door de partijen waren voorbereid werden door de wethouder overgenomen. Ook in andere gemeenten wordt actie ondernomen om tegen de plannen van Thús wonen in te gaan.

Koop Mulder (PvdA): “Wij krigen de rillingen oer de rêch doe’t Thús wenjen it ferhaal hjir hie.” De partij had zelfstandig een motie voorbereid met daarin onder andere het behoud van een minimum aantal huurwoningen in de dorpen van Dongeradeel. De partij wil verder gaan dan alle andere partijen in de raad van Dongeradeel. “Yn hiele útsûnderlike gefallen soe de gemeente sels in wenning oankeapje matte”, aldus Mulder. De motie die de FNP-fractie in Dongeradeel had opgesteld, werd door alle partijen – met uitzondering van de PvdA – gesteund. De vijf partijen zien onder andere veel in garantiewoningen. Deze woningen worden zowel als koop- als huurwoning aangeboden, zodat er voor starters genoeg kansen op de woningmarkt zijn. Ook vinden de partijen dat de verantwoordelijkheid van Thús wonen verder gaat dan alleen de woningen, maar dat ook de leefomgeving een belangrijk speerpunt moet zijn.

Wethouder Albert van der Ploeg kon zich goed vinden in de moties van de raad: “It tink dat Thús wenjen net troch hat hoe belangryk as se binne foar ‘e gemeente”. De wethouder gaat met de moties van de raad de onderhandelingen met de woningcorporatie in. Uit die onderhandelingen moet een nieuw woonakkoord tussen de gemeente en Thús wonen komen. Daarin komt precies te staan wat de inspanning van de beide partijen zal zijn.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie