Account
Logo
Zoeken
19 °C

Verdachte 'helpt' internetoplichters

wo 26 maart 2014, 19.00 uur

LEEUWARDEN - Het leven leek de 52-jarige man uit Paesens na een zware periode weer toe te lachen. Na jarenlang aan het werk te zijn geweest, was de man op straat komen te staan. Maar hij had geluk: via de website Werk.nl kwam hij terecht bij een Amerikaans bedrijf -Shipping Solutions- dat een assistent-manager zocht. De Paesenser moest pakketjes ontvangen en doorsturen voor een vaste gage van 1100 euro per maand, plus nog eens acht procent extra van elk transactiebedrag. Te mooi om waar te zijn leek het, en dat was ook zo. Woensdag zat de Paesenser tegenover politierechter Tom Wiersma omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan witwassen.

Bij de eerste transactie die hij begin september voor zijn nieuwe werkgever moest verrichten, kreeg de Paesenser 2786 euro op zijn rekening gestort. Dat geld moest hij doorsturen naar een contactpersoon in Rusland. Dat deed de man. Een paar weken later kreeg hij een brief van de Rabobank: het geld was onterecht op zijn rekening gestort, het moest weer terug. Het bedrag bleek te zijn gestort door een vrouw die dacht dat ze geld overmaakte naar Fa-med, een bedrijf dat de financiële administratie regelt van onder andere tandartsen en fysiotherapeuten.

De Paesenser had zich voor het karretje laten spannen van wat waarschijnlijk een goed georganiseerde groep criminelen was die zich bezighield met phishing, internetfraude dus.
De man zei tegen de rechter dat hij zich van geen kwaad bewust was geweest. Vooraf had hij zijn nieuwe werkgever uitvoerig gecheckt. Het bedrijf stond ingeschreven bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel en op internet was er niets negatiefs over te vinden geweest. (Inmiddels is dat wel het geval, red.) De Paesenser kreeg een echt arbeidscontract, hij ging er vanuit dat hij te maken had met een legitiem bedrijf.

Toch had hij beter moeten weten, vond de rechter, juist omdat het allemaal te mooi leek om waar te zijn. 'Er hadden op verschillende momenten bellen moeten gaan rinkelen', stelde Wiersma. Vooral toen de verdachte het geld moest doorsturen naar een onbekend adres in Rusland, had er een lichtje moeten gaan branden. 'Toen hadden de bellen dubbel moeten gaan rinkelen', meende Wiersma. Met het opleggen van een geheel voorwaardelijke werkstraf van 24 uur hield de rechter er rekening mee dat de Paesenser te goeder trouw had gehandeld en in feite zelf ook slachtoffer was geworden van de oplichtersbende.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Bewoner opvanglocatie Holwert bijt beveiliger in de arm

Bewoner opvanglocatie Holwert bijt beveiliger in de arm
regionaal nieuws

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland