Account
Logo
Zoeken
Nieuwe bestemming zuivelfabriek Oudega
Foto: WaldNet

Nieuwe bestemming zuivelfabriek Oudega

do 25 september 2014, 10.49 regionaal

OUDEGA - De leegstaande voormalige zuivelfabriek De Hoop is als provinciaal erfgoedpilot aangewezen in het kader van het experimentenprogramma "Economie in wijk en dorp" van Platform 31. Bij deze erfgoedpilots draait het om de vraag hoe ondernemerschap, cultureel erfgoed en gemeentelijk beleid met elkaar verbonden kunnen worden. Studenten doen onderzoek naar een mogelijk nieuwe bestemming voor de zuivelfabriek in Oudega.

Het gebouw is een doorn in het oog van de inwoners van Oudega (Sm.) en haar omgeving. Het gebouw en het bijbehorende perceel liggen er verwaarloosd en verlaten bij. Als afstudeerproject zijn drie bouwkunde studenten van de NHL Hogeschool te Leeuwarden gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar een mogelijk herbestemming. In opdracht en onder begeleiding van Jentje Steegstra (BCA - BouwConcept en Advies te Opeinde) en de NHL Hogeschool wordt de komende vier maanden aan dit onderzoek gewerkt. Het onderzoek van de studenten is naar verwachting klaar in december van dit jaar.

In 2013 zagen gemeente Smallingerland, vastgoedeigenaren Credo Integrale Planontwikkeling BV te Oosterbeek en Schavast BV te Hasselt het plan van BCA wel zitten. Dit plan voorziet in het behoud van de historische schil en een compleet nieuw gebouw aan de binnenzijde. Over de functie en gebruik van dit gebouw werd verschillend gedacht. De studenten Kees Becker, Sjoerd Jan Westra en Chris Olthuis gaan nu in samenwerking met BCA en een aantal betrokken partijen onderzoek doen welke functies het beste in dit gebouw passen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws