Account
Logo
Zoeken
Zoeken
16.3 °C

Mishandeling om pakje shag in Dokkumer uitgaansleven

ma 05 juni 2023 14.00 uur

LEEUWARDEN - Geharrewar om een gestolen pakje shag wat vervolgens uitliep op een mishandeling, had tot gevolg dat twee mannen zich maandagochtend voor de politierechter moesten verantwoorden.

De een, een 35-jarige Dokkumer, werd vrijgesproken. De ander, een 26-jarige inwoner van Wierum, werd veroordeeld.

Plastic bekertje

Met die veroordeling was de Wierumer het overduidelijk niet eens. Nadat de politierechter hem een werkstraf had opgelegd, smeet de man zijn plastic bekertje waar even eerder nog water in had gezeten, op de grond. Vlak daarvoor had hij betoogd dat hij in mei vorig jaar door drie mannen was aangepakt.

Pakje shag

Hij had wel toegegeven dat hij de Dokkumer klappen had gegeven. Als reden gaf hij dat de Dokkumer en zijn maten een pakje sigaretten van hém zouden hebben gestolen. Dat was gebeurd nadat de Wierumer in een café een pakje shag, dat volgens hem al een hele tijd onaangeroerd op de bar had gelegen, in zijn zak had gestoken. Dat pakje shag was van de Dokkumer.

Gepakt

Op straat werd de Wierumer aangesproken en zou een van de mannen zijn pakje sigaretten uit de zak van zijn hoodie hebben gegrist. En dat liet de Wierumer niet over zijn kant gaan. "Ik heb gezegd, als je mijn peuken pakt, houd ik je shag". Het verhaal van de andere verdachte, die een half uurtje eerder in dezelfde stoel tegenover de rechter zat, was heel anders.

Wierumer gaf eerste klap

De Dokkumer zei dat hij had geprobeerd zijn pakje shag - zware Van Nelle - terug te pakken, nadat de Wierumer het bij zich had gestoken. Nadat de Wierumer als eerste een klap had uitgedeeld zou de man de Dokkumer hebben achtervolgd en meermaals hebben geslagen. Ook had hij de Dokkumer aan de haren getrokken.

Arm uit de kom

Bij één van die worstelingen vielen de mannen op de grond en schoot de arm van de Dokkumer uit de kom. Om het gevecht te beëindigen had hij de Wierumer bij de keel gegrepen.

Het verwijt was dat hij de keel zou hebben dichtgeknepen. Dat bevestigde de Wierumer, maar de rechter zag te weinig bewijs voor het dichtknijpen van de keel.

Zelfverdediging

De rechter vond ook, duidelijk tegen de zin van de Wierumer, dat de Dokkumer uit zelfverdediging ofwel noodweer had gehandeld. De Dokkumer werd vrijgesproken. De Wierumer werd, voor de mishandeling van de Dokkumer, veroordeeld tot een werkstraf van 70 uur waarvan 20 uur voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....