13 °C

Heren volleybal vereniging Kwiek promoveren naar derde divisie

di 16 april 2024, 18.12 uur

DAMWALD - Op zaterdag 13 april jl. stond de laatste competitiewedstrijd tegen Covos in Easterein op het programma voor het eerste herenteam van volleybal vereniging Kwiek uit Damwâld.

Voorafgaand aan dit seizoen werd met elkaar afgesproken om te gaan voor het kampioenschap en daardoor promotie naar de derde divisie af te dwingen. Kwiek was goed op weg om dit doel te bereiken, want de ploeg stond na de eerste helft van de competitie op de eerste plaats met een aardig voorsprong op concurrent DBS uit Balk. Echter raakte het kampioenschap gedurende de tweede helft van het seizoen door blessureleed uit zicht.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Covos stond Kwiek op een vijfde plaats in de competitie, maar zou bij een 0-4 winst derde eindigen, wat ook promotie zou betekenen. Simon Middendorp had voor de laatste wedstrijd een 12-koppige selectie ter beschikking. Jan Roelof Raap, Hedzer Wiersma, Meindert Paul Kwast en Klaas Huizenga waren vanuit het tweede herenteam van Kwiek, net als afgelopen wedstrijden weer gevraagd om mee te komen spelen met het eerste herenteam, om op die manier toch de promotie af te dwingen.

Simon stuurde de volgende spelers het veld in: Rudmer Slot en Jurjen Kraamer als passer-lopers, Jelmer Hofstra en Durk ten Dam als hoofdblokkeerders, Meindert Paul Kwast als spelverdeler, Arend Hoekstra als diagonaal en Peter van der Velde als libero. Peter Papa, Jan Roelof Raap, Hedzer Wiersma, Klaas Huizenga en Mardin Amirnezhad begonnen naast Simon en assistent-coach Arjan Wierda op de reservebank.

Tijdens het begin van de eerste set was de spanning van de gezichten af te lezen en ook was dit ook terug te zien in hun spel. Veel setups lagen onnauwkeurig en als ze wel goed lagen dan hadden de aanvallers de grootste moeite de ballen tegen de grond te werken. Ook de Damwâlster service, normaal een wapen van de ploeg was erg wisselvallig.

Gelukkig wist Jurjen door zijn aanvallen en rust de ploeg op sleeptouw te nemen. Door een goede serveserie van Jelmer en Rudmer en het inbrengen van Hedzer als aanvaller, wist Kwiek toch de eerste set naar zich toe te trekken met 23-25 als eindstand. In de tweede set begon Hedzer in plaats van Rudmer als passer-loper. Hierdoor kwam er in de passing iets meer rust en had Meindert Paul een extra scorende speler aan het net waaraan hij de bal kwijt kon. Ook Klaas werd deze set een aantal keer voor Arend ingebracht voor de service.

Met meer rust in het spel werd deze set in het voordeel beslist van de Damwâldsters. Eindstand 21-25 in het voordeel van Kwiek. In de derde set werd het spel van Kwiek stabieler en overtuigender. Covos had keer op keer geen antwoord op de harde aanvallen van Klaas, Hedzer en Jurjen. Hierdoor kwam er meer vertrouwen in het gehele spel van Kwiek.

De passing en verdediging waren dik in orde, waardoor het aanvalsspel goed kon worden verdeeld over de aanvallers. Door services van Rudmer en Mardin werd er een gat geslagen wat niet meer te overbruggen was. De mannen uit Damwâld haalden deze set vol overtuiging met 16-25 binnen.

In de vierde set bleek het verzet van de thuisploeg nog niet gebroken. Covos ging er vol voor en nam zelfs een brutale 8-2 voorsprong. Hierdoor ontstond er net als in het begin van de eerste set wat onrust en zelfs frustratie bij de spelers. Echter werd de achterstand door de services van Durk en Rudmer en aanvalspunten van Jurjen en Klaas al snel teniet gedaan. Kwiek kwam deze set niet meer in de problemen.

Ook Jan Roelof mocht nog minuten maken en werd ingewisseld voor Durk. Jan Roelof ontwikkelt zich de laatste maanden erg snel, waardoor hij zeker niet meer onder doet voor de andere hoofdblokkeerders.

Het laatste punt van de wedstrijd werd uiteraard binnengeslagen door Jurjen Kraamer, welke later werd uitgeroepen tot \'man of the match’. Ook de vierde set werd dus door Kwiek gewonnen met 15-25 gewonnen. Door 0-4 winst behaalde Kwiek op de allerlaatste speeldag alsnog de promotie naar de derde divisie. Alle spelers vielen elkaar van vreugde in de armen en vierden het behaalde resultaat.

Jammer genoeg werd het eerste herenteam van Kwiek dit seizoen door verschillende redenen niet kampioen, maar heeft als kleine dorpsvereniging een fantastisch prestatie neergezet door de promotie naar de derde divisie. Kwiek is komend seizoen één van de vijf Friese teams die uit gaat komen in derde divisie.

Alleen AVC uit Akkrum, Lokomotiv Hydra uit Sneek en Vc Sneek spelen op een hoger niveau. Door de promotie kan Kwiek verder bouwen aan de toekomst van het herenvolleybal en gaat het verder aan de slag om het jongens -en herenvolleybal verder op de kaart te zetten.

Zo komt er komend seizoen zelfs een derde herenteam bij volleybal vereniging Kwiek en is men druk bezig om een jongensteam op te gaan zetten voor het komend volleybalseizoen. Voor het komend seizoen is het eerste herenteam van Kwiek nog bezig met een aantal versterkingen om de ploeg nog meer derde divisie waardig te gaan maken.