Account
Logo
Zoeken
Moeder pleegt abortus nadat haar vriend haar dochter (14) verkrachtte
© WâldNet

Moeder pleegt abortus nadat haar vriend haar dochter (14) verkrachtte

Jan Jelle Klomp di 27 augustus 2024, 21.05 regionaal

LEEUWARDEN - Ondanks het feit dat een abortus indruist tegen haar geloof heeft een moeder uit de gemeente Dantumadiel dit jaar haar ongeboren kind laten weghalen. De vader verkrachtte in december 2023 haar veertienjarige dochter. Hij maakte nota bene misbruik van het feit dat ze op dat moment ziek op bed lag vanwege deze zwangerschap.

De 46-jarige verdachte moest zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Leeuwarden.

Prille relatie

De vader van zes kinderen, afkomstig uit Eritrea, woonde ten tijde van de verkrachting in Duitsland. Hij had de moeder van het slachtoffer online leren kennen en ze hadden zo'n drie maanden een relatie. In de nacht van 4 op 5 december 2023 ging het gruwelijk mis.

Slapend op de bank

Zo'n vijf tot zes keer was de man op bezoek geweest en meestal bleef hij dan enkele nachten op de bank slapen. Het stel wilde de kinderen niet het gevoel geven dat ze een liefdesrelatie hadden. Omdat de 14-jarige dochter wat ziekjes was, kwam ze beneden om een glas water te halen. De man zou haar toen hebben aangesproken, hij wilde midden in de nacht over school praten.

Vaderfiguur

"Ik wil haar niet beschuldigen of een slechte naam geven maar ik weet niet zeker waarom ze naar beneden is gekomen. Ik heb gedaan wat van mij verwacht wordt wat een vader zou doen. Ze kwam bij me liggen en daarna is het incident gebeurd." zo vertelde de man via een tolk. Hij zit al sinds december in voorarrest.

In shock

Terwijl de man vertelde dat hij de situatie probeerde te ontwijken, vertelde het meisje tegen de politie dat ze geen 'nee' durfde te zeggen. Ze zag hem al een beetje als haar vader en na een film is ze bij hem op de bank in slaap gevallen. Ze werd wakker toen ze voelde dat de man aan haar zat te sjokken en zijn broek had uitgedaan. Ze raakte in shock, bleef stil en werd verkracht.

Morning after

In de ogen van de verdachte had ze het allemaal verzonnen. Dat hij de volgende dag een 'morning after pil' in Leeuwarden ophaalde, kon hij niet ontkennen. "Omdat de aanrakingen zo intensief waren, was ik bang dat er misschien een zwangerschap kon ontstaan." Hij had kort ervoor seksueel contact gehad met de moeder. Het meisje mocht niets over de pil vertellen.

Wie is het slachtoffer?

Van alles had de man die nacht gedaan om van haar af te komen. "Eigenlijk zegt u dat u slachtoffer van haar bent geworden?" merkte rechter Adriëtte de Jong op. "U bent een volwassen man, dan staat u toch op? Bent u dan zo'n slappe vent dan?" De man ontkende dat er sex was geweest. "Als ik iets met haar zou doen, dan zou ik pas een slappe vent zijn. Ik denk dat er een complot achter zit." Vooraf aan zijn bezoek had hij ruzie gehad met de moeder en hij was langs gekomen om het goed te maken. Hij verdenkt haar nu van betrokkenheid bij deze hele zaak.

Dna-matches

Enkele dagen na het misdrijf is het slachtoffer en haar kleding in het ziekenhuis onderzocht. In het ondergoed werd biologisch materiaal van de verdachte aangetroffen. Zijn celmateriaal was bovendien ook aanwezig in haar lichaam. "Er wordt wel heel veel materiaal van U aangetroffen. Het is niet één vlekje dat per ongeluk daar terecht is gekomen." merkte een rechter op.

Angst

In de slachtofferverklaring liet de moeder weten dat zij en haar kinderen aanvankelijk blij waren met de man in huis. "Ik miste een man en zij misten hun vader." Na het incident heeft de moeder lange tijd angst gehad dat ze haar kinderen zou kwijtraken omdat ze haar dochter niet goed genoeg beschermd had.

Eis: 54 maand celstraf

Officier van justitie, Ingrid Kluiter, eiste een celstraf van 4.5 jaar en een contactverbod. Ze wees de verdachte op het feit dat het kwetsbare meisje thuis al niet lekker in haar vel zit. "Ze kan niet goed eten en drinken. De hele dag wordt ze herinnerd aan wat haar is overkomen. Haar huis zal nooit meer een veilige plek zijn."

Wisselende verklaringen

Kluiter merkte de wisselende verklaringen van de verdachte op. Na zijn eerste aanhouding ontkende hij en nadat de dna-match bekend werd, zei hij dat ze hem wilde verleiden. "Vandaag komt er - na heel veel doorvragen - weer een ander verhaal uit...." Het dna zou mogelijk afkomstig zijn van een ongewassen handdoek. "Door een hand of handdoek ontstaan deze sporen niet, dat is niet mogelijk."

Mogelijkheden

Advocaat Jan Diederik Nijenhuis pleitte voor een vrijspraak omdat het bewijs ontbreekt. Hij wees onder andere op het feit dat zijn cliënt niet alles ontkende. Tijdens één van de eerste politieverhoren heeft hij bevestigd dat er iets seksueels was gebeurd en dat hij dat wilde overleggen met zijn advocaat. Dan kun je niet zeggen dat hij met wisselende verklaringen komt." De verdachte gaf alleen verschillende mogelijkheden omdat hij niet wist wat er wel was gebeurd. Ook de verklaring van het slachtoffer zou op essentiële punten niet kloppen.

Uitspraak: 10 september om 13.00 uur

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Welk scenario is het beste in Dantumadiel?

Scenario 1  
4.3%
AZC voor maximaal 150 vluchtelingen  
15.3%
Kleinere opvang (100 of 2x48 of 3x32)  
5%
Per dorp 10 vluchtelingen opvangen  
12.1%
Niets doen  
63.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

Poll: Wat zou de prioriteit moeten zijn in Noardeast-Fryslân?

Het openen van een AZC om vluchtelingen op te vangen  
15.3%
Het zoeken naar huisvesting voor statushouders  
5.8%
Geen extra opvang of huisvesting voor vluchtelingen en statushouders  
78.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!