Het venijn zat in de staart
WOUDSEND - Dat was vrijdagmiddag op de Hegemer Mar bij Woudsend zonder meer het geval, want waar de kaarten al lang geschud leken, daar werd de volgorde van aankomst in de laatste route nog even flink door elkaar geschud. Dat had alles te maken met de zuidwesten wind die onder invloed van een bui, waaruit overigens alleen wind en geen regen kwam, ruimde van zuidwest naar vrijwel west en dat ‘ferrifele’ sommige schippers behoorlijk.
Ze ging echt het schip in, de bietenbrug op, dan wel de pottebak in. Met andere woorden, ze moesten hun fraaie en soms zelfs riante posities prijsgeven en lijdzaam, maar tandenknarsend toekijken hoe de concurrentie een veel betere slag maakte naar de laatste hoge boei. En dus was het niet Woudsend, de hele middag soeverein aan de leiding, dat als eerste werd afgeschoten, maar de Zuidwesthoek.
Wat dat betreft is dit het jaar van de verrassingen, want ook voor de Starumers was dit de eerste zege. Ze deden dat in navolging van Drachten, dat won bij Terherne en dat daarmee ook al de eerste zege mocht bijschrijven. Verrassend, maar aan de andere kant natuurlijk ook prima voor de spanning in het klassement . Want de favorieten Sneek en Grou werden de dupe van deze verrassing voorin en ze eindigden respectievelijk als tiende en negende. En dat zal zonder meer een streep door rekening van de beide Douwe Vissers zijn geweest.
Het was, al met al, een wedstrijd uit het boekje in die zin, dat er prachtig gezeild kon worden, met vrijwel ideale omstandigheden. Windkracht vier uit het zuidwesten stelde de commissie in staat om twee gigantische kruisrakken neer te leggen en dus ‘moast de bûter jild jilde’ deze fraaie vrijdagmiddag op de Hegemer Mar. De start was in één keer goed en na dat eerste lange kruisrak zat het hele veld in feite nog bijelkaar, ten teken dat de wind qua richting tamelijk stabiel was geweest.
In het lange voor-de-windse-rak dreef het hele spul weer mooi in elkaar en dat betekende gedrang en gedrum bij de onderste ton, zondat dat er bloed uit vloeide in de vorm van een reeks protesten. Toen al was aan de westerkim zichtbaar dat de wind zou ruimen en afnemen. Dat laatste werd voorkomen door de al genoemde bui, het eerste, het ruimen van de wind naar het westen, ging wél door.
Een aantal schippers nam bij de laatste lage boei de verkeerde gok door over bakboord lang naar de zuidwal te koersen. Ze moesten steeds lager aanhouden en dat kostte hen tientallen, soms zelfs honderden meters op de rest die gekozen had voor een korte stuurboordslag omhoog naar zeg maar de Gaastmeerder kant. Die keuze bracht een steeds gunstiger wind met zich mee en dat betekende dat niet Woudsend, maar de Zuidwesthoek pontificaal aan kop kwam te liggen, gevolgd door het opnieuw verrassende Drachten en Bolsward.
Ook Lemmer, eigenlijk de hele wedstrijd moeizaam koersend, vond zichzelf plotseling terug op een nooit gedachte en verwachte plek vjijf, vlak achter Earnewâld, dat ook al optimaal profiteerde. Grote verliezers werden naast Grou en Sneek de Halve Maen en Langweer. De euforische toestanden aan boord bij de Zuidwesthoek namen Champions League-achtige proporties aan en dat was wel begrijpelijk. Ook bij Drachten zullen ze deze memorabele vrijdagavond wel een gezamenlijk pilsje hebben gekocht. Of het in Stavoren ‘nog lang onrustig’ bleef, vermeldt het verhaal niet.
Morgen wordt er, ijs en weder, (lees: wind) dienende, gevaren op het IJsselmeer bij Stavoren en maandag is het hele gezelschap weer terug in Woudsend.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn