Account
Logo
Zoeken
Foto: Geert Huisman

Douwe Visser 'hors categorie' bij Woudsend

ma 29 juli 2013, 22.20 regionaal

WOUDSEND - Als het vier à vijf Beaufort waait en er ligt een zandloperbaan op het Heegermeer, dan kun je eigenlijk de winnaar al intekenen. Want dan wint Douwe Visser met Sneek met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Hetgeen te bewijzen viel, maandagmiddag nabij Woudsend. Eigenlijk staat er onder zulke omstandigheden geen maat op de Snekers en ook op deze fraaie zeildag was dat het geval.

Een prachtige zeildag, want het was inderdaad windkracht 4 à 5 en dat betekende dat de skûtsjes voldoende wind, en soms méér dan voldoende, hadden om er een schitterende wedstrijd van te maken. Dat werd het ook, al was het voorin eigenlijk nooit spannend. Vlak na de start, iedereen was op tijd weg, nam Douwe Visser resoluut de koppositie om die ook niet weer af te staan. Demarrage vanaf de meet heet dat bij het wielrennen, nou dat kan bij skûtsjesilen dus blijkbaar ook. Sneek liet er geen twijfel over bestaan wie hier op deze maandagmiddag het sterkst was en alleen Bolsward met Pieter Meeter en Lemmer met Johannes Meeter konden redelijk volgen. Maar dan wel op een respectabele afstand. Al in de eerste ronde moest Drachten met schipper Albert Visser naar de kant wegens schade aan het want. Die schade was het gevolg van een curieuze situatie.

Drachten en Heerenveen koersten op de hoogste boei af, met Drachten als hoogste schip. Op een gegeven moment kreeg Drachten een dermate ‘dikke pûster’ in de zeilen dat de Twee Gebroeders bijna kapseisde. En in feite gebeurde dat ook, de foto laat dat zien. Maar de mast kwam in het zeil van Heerenveen terecht en dat voorkwam dat de Drachtsters daadwerkelijk om gingen. En wonder boven wonder kwam het schip daarna weer omhoog en leek verder te kunnen varen. Dat was niet zo, want de Twee Gebroeders had wel degelijk schade opgelopen en dus moest Albert Visser naar de kant, einde wedstrijd, einde verhaal. Ook Grou haalde de finish niet, maar wat daar precies aan de hand was, werd niet helemaal duidelijk .


En toen waren er nog maar twaalf. Het regende protesten, want met name bij de boeien was het zo nu en dan behoorlijk hectisch. De meeste van die protesten werden nog voor de finish weer ingetrokken, maar met name aan het wederzijdse protest van Heerenveen en Drachten zal de protestcommissie nog een behooorlijk kluif hebben , zo is de inschatting. Sneek dus winnaar, voor Bolsward en Lemmer. Morgen, dinsdag dus, is er een dubbele wedstijd, ook op het zelfde water vanuit Woudsend.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws