Account
Logo
Zoeken
Foto: Geert Huisman |  Met nog drie wedstrijden te gaan, wordt het met de dag spannender....

Wordt spannend na derde winst Earnewâld

ma 8 augustus 2016, 20.15 regionaal

WOUDSEND - En toen waren er nog drie, drie wedstrijden te gaan, twee bij Lemmer en de finale op het Snekermeer bij Sneek. En, zoals het een goede SKS-reeks betaamt, het wordt met de dag spannender. Aanvankelijk leek het alsof Douwe Visser met Sneek op een afgetekend kampioenschap zou af gaan, maar nadat Gerhard Pietersma met Earnewâld twee keer had gewonnen, was hij Douwe Visser al heel dicht genaderd in het klassement. En nu diezelfde Earnewâldsters ook nog eens wonnen op de Hegemermar bij Woudsend, is de titelstrijd plotseling spannend, superspannend zelfs.

Het verschil tussen beide titelpretendenten bedraagt nog slechts 1.9 punten. Dat betekent dat de laatste drie ontmoetingen beslissend zullen zijn en als de voortekenen niet bedriegen, zou het best eens zo kunnen zijn, dat vrijdag op het Snekermeer de uiteindelijke beslissing valt. Maar eerst moeten de schippers de degens nog kruisen op het altijd lastige water van de Lemster Baai.

De wedstrijd bij Woudsens kende een wat aarzelend begin, in die zin, dat het lange tijd onzeker was of de wedstrijd op het woelige water van de Hegemer Mar überhaupt wel doorgang zou kunnen vinden. Aeolus, de god van de wind, dreigde roet in het eten te gooien, hij zwiepte de golven behoorlijk hoog op en de windkracht tot een dikke vijf, met uitschieters naar zes. Die uitschieters waren er vooral als er weer een bui in aantocht was. Veel regen viel daar niet uit, maar de skûtsjes hadden het niet gemakkelijk met de dikke 'pûsters' die als zwarte vegen over het onstuimige meer veegden.

Geen eenvoudige omstandigheden dus, maar ’na rijp beraad en ampele overweging’ werd alsnog besloten om te starten. Toen was het inmiddels half drie en waaide het nog net zo hard als om twee uur, het oorspronkelijke tijdstip. Maar er werd wel degelijk gestart en om twintig voor drie ging de lange rij skûtsjes, de meeste met dichtgereefd tuig, op weg naar de eerste hoge boei van de zandloperbaan. En weer bewees Gerhard Pietersma dat hij een schipper is die als een van de besten de kunst beheerst om zijn schip op de limiet te laten varen.

Hoog aan de wind, met het zeil strak als een mes, af en toe ‘mei it wetter yn ‘e warring’ ploegde Earnewâld door de aanstormende golven van de Hegemer Mar. Pietersma was ook nu degene die zijn schip het langst liet doorlopen, bijna tot aan de wal. En net als vrijdag in de wedstrijd bij Elahuizen, een paar kilometer verderop dus, kon hij ook nu voor het hele veld langs de slag naar de bovenste boei maken. Toen was eigenlijk al duidelijk dat, tactische blunders daargelaten, Gehard Pietersma opnieuw zou gaan winnen. En die tactische blunders maakt de man die overdag schipper van het Friese Statenjacht is, eigenlijk niet. Deze middag in ieder geval niet, hij benutte ten volle zijn vrije koppositie waarbij hij zijn eigen slagen kon kiezen. Het enige gevaar dat loerde was in feite dat het skûtsje zou omslaan, niet denkbeeldig bij de vlagerige noordwester kracht 5 à 6. Eén keer, in een dikke bui, sloeg de anemometer uit naar bijna kracht zeven, maar omdat het grootzeil van de meeste skûtsjes helemaal vlak was getrokken, alle bolling was er bijna uit, gebeurden er geen ongelukken in die zin.

Achter Earnewâld, dat soeverein aan kop ging en bleef, was inmiddels een vinnige strijd ontbrand tussen met name Drachten, de Drachtsters met schipper Jeroen Pietersma deden het uitstekend deze ruige middag op de Hegemer Mar, Langweer en Akkrum. Pieter Meeter zat er, na de crash op Starum, weer prima bij. Maar voorin bleven de posities wel zo ongeveer intact, pas in het laatst kon Sneek zo dicht in de buurt van Drachten komen, dat schipper Jeroen Pietersma nog even ‘catenaccio’ moest toepassen, met andere woorden, verdedigend zeilen door elke slag van Sneek te kopiëren. En dat betekende dat Drachten achter het ongenaakbare Earnewâld keurig op de tweede plaats eindigde, met Sneek als derde, Langweer als vierde en Akkrum als vijfde.

In het algemeen klassement leidt Sneek nog steeds de dans, maar Earnewâld zit nadrukkelijk op het vinkentouw. Akkrum is derde en Grou, dat wegens een te vroege start terug moest en achteraan moest proberen terrein terug te winnen. Dat slaagde ten dele en daarom is schipper Douwe Visser nu nog altijd vierde. Morgen, dinsdag is een rustdag en dan gaat het verder in Lemmer.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws