Account
Logo
Zoeken
22.5 °C
Eis: 6 maanden cel voor 'bijzondere cocktail aan strafbare feiten'

Eis: 6 maanden cel voor 'bijzondere cocktail aan strafbare feiten'

di 5 december 2023, 16.35 regionaal

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie heeft zes maanden cel plus zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 33-jarige ex-inwoner van Drachten. Officier van justitie Duminda Menting noemde dit "een bijzondere cocktail aan strafbare feiten".

Witwasonderzoek

De officier had de oud-Drachtster dinsdag gedagvaard voor witwassen, drugsbezit, bezit van munitie, een poging tot zware mishandeling, heling en het bedreigen van politieagenten.

De politie had de 33-jarige man een paar maanden geleden al een poosje in het vizier in een witwasonderzoek. De Drachtster had spullen op zijn naam staan, onder andere drie auto’s, waarvan de herkomst niet verklaard kon worden uit zijn inkomen.

Gps-tracker op E-bike

Begin september werd hij op de oprit van zijn woning op heterdaad aangehouden met een gestolen e-bike. Een agente en een deskundige van de ANWB waren op het signaal van de gps-tracker van de fiets afgekomen.

De verdachte schold de agente uit en bedreigde haar. Dat deed hij even later ook tegen twee collega’s van de agente die ter ondersteuning waren opgeroepen.

"Ik moet gewoon van de alcohol af"

Op de zitting bood de man zijn excuses aan, hij zei dat hij had gedronken. Hij had het allemaal teruggelezen in het dossier, "met tranen in mijn ogen". "Ik moet gewoon van de alcohol af", bekende de Drachtster.

Een dag nadat hij was aangehouden en ingesloten deed zijn (inmiddels ex-) vriendin aangifte van mishandeling. De verdachte zou haar op de dag dat hij was opgepakt bij de keel hebben gegrepen en haar op haar hoofd hebben geslagen. De vrouw zou het bewustzijn hebben verloren. De verdachte ontkende de mishandeling.

Cocaïne in een pot met droogbloemen

Bij het doorzoeken van zijn woning vond de politie ruim 166 gram cocaïne in een pot met droogbloemen en een weegschaal met wit poeder erop. Volgens de verdachte moest hij de drugs en de weegschaal voor iemand bewaren. Een naam wilde hij niet noemen. Hij ontkende ten stelligste dat hij drugs dealde, drugs gebruiken deed hij ook niet. "Ik ben geen drugsman", aldus de Drachtster.

Meer dan 500 kogelpatronen

Bij een tweede huiszoeking vond de politie meer dan 500 kogelpatronen van verschillende kalibers onder het bed van de Drachtster. Die kogels had hij naar eigen zeggen ooit gevonden in een auto die hij via een deurwaarder had gekocht. Hij had gemeld dat hij de munitie had gevonden, maar de deurwaarder had daar niet op gereageerd. Hij erkende dat hij achteraf met de kogels naar de politie had moeten gaan.

21.000 euro contant geld

In een kluis die bij zijn ouders stond, vond de politie sieraden, onder andere drie horloges, en ruim 21.000 euro aan contant geld. Daarvan zei de verdachte dat hij het geld had verdiend met de handel in fietsen. Net als het geld, heeft de politie volgens de officier voor verschillende goederen, zoals de drie auto’s, de legale herkomst niet kunnen traceren.

Locatieverbod voor Drachten

Voor alle feiten eiste Menting een celstraf van een half jaar plus een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Verder zou de man een locatieverbod voor Drachten moeten krijgen, met uitzondering van zijn bedrijfsloods, en zou hij geen contact mogen opnemen met zijn ex-partner. Om het locatieverbod te controleren zou hij een enkelband moeten krijgen. Verder zou de man, op advies van de reclassering, een alcoholverbod moeten krijgen en moet hij inzage geven in zijn financiën.

De rechtbank doet op 19 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Moet de bushalte bij het treinstation terugkomen?

Ja  
72.8%
nee  
16.5%
Geen mening  
10.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!






Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.6%
Politiek ges!N  
7%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.2%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
14.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!