Account
Logo
Zoeken
11.6 °C

Drankrijder was in 'autocrossmood'

do 31 januari 2008, 15.12 uur

LEEUWARDEN - Bij de politie had de 26-jarige man uit Tijnje gezegd dat hij in de nacht van 19 januari vorig jaar 'in een autocrossmood' was. Bij de politierechter in Leeuwarden was hij heel wat voorzichtiger met zijn uitspraken. Hij had gedronken, dat gaf hij toe, maar dat was pas nadat hij thuis was gekomen. Hij had een paar 'slaapmutsjes' genomen. Bij de politie had hij daar met geen woord over gerept.

De 'crossauto' werd die nacht onder meer gesignaleerd bij en vooral op de rotonde in de Rakken. Diepe bandensporen wezen erop dat de auto meerdere malen over de bult in de rotonde was gereden. Een getuige, die ook de politie had gebeld, had het gezien. De auto had zelfs even vastgezeten op de bult. Nadat hij van de rotonde was geduwd, reed de Fiat met gierende banden het dorp in.

Diezelfde nacht werd er bij de Rabobank een muurtje omver gereden. Daar wist de verdachte niets van, ondanks het feit dat er rode lak op het muurtje zat en de Fiat ook rood was. Wel kon hij zich nog herinneren dat de auto diepe sporen in het grasveldje bij het jeugdhonk had getrokken. De Fiat was volgens hem per ongeluk bovenop de rotonde beland. 'We reden wat te hard en schoven de rotonde op', zei de verdachte.

Hij werd diezelfde nacht door de politie van huis gehaald. Volgens zijn zeggen had hij over de hele avond één flesje bier gedronken. Thuis had hij nog wat achter de computer gezeten en had hij twee of drie 'slaapmutsjes' gehad. De officier van justitie geloofde er niets van. 'Dan had u dat maar tegen de politie moeten zeggen'. De man had een alcoholpromillage dat bijna drie keer te hoog was.

In februari 2005 werd de verdachte al eens veroordeeld voor dronken rijden, net als in augustus 2004. Hij liep bovendien nog in een proeftijd. Hij had mazzel, de officier had om de een of andere reden de voorwaardelijke ontzegging van zes maanden niet op de zitting aangebracht. De officier eiste een werkstraf van zestig uur en een rijontzegging van een jaar.

'Ik vind het zwaar', reageerde de verdachte. De rechter vond dat niet. Hij nam de eis helemaal over. Ook de rechter slikte het 'slaapmuts-verhaal' niet. 'Ik geloof u niet en u heeft het op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt'. 'U bent hardleers', voegde de rechter eraan toe. 'U wilt het niet weten, u wilt het niet leren'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole