Account
Logo
Zoeken
3.4 °C

Alternatieve genezer geen oplichter

vr 20 februari 2009, 18.22 uur

LEEUWARDEN - Dat een 29-jarige ex-inwoner van Dokkumer zich een paar jaar geleden opwierp als alternatief genezer en dat niet, of in ieder geval slechts deels waarmaakte, wil nog niet zeggen dat de man een oplichter is. Ondanks dat er een aantal aangiften lagen van teleurgestelde 'patiënten' achtte de politierechter vrijdag niet bewezen dat de man die mensen in het ootje heeft genomen.

Hoewel de verdachte, die niet op de zitting verscheen, alles wat hem werd verweten bij de politie ontkende, oordeelde de rechter dat hij zich wel degelijk heeft opgetreden als iemand die kwalen kan genezen of verlichten. Dat hij daarmee meteen een oplichter is, is een ander verhaal, meende de rechter. Dan had de verdachte van tevoren moeten weten dat hij de mensen niet zou en niet kon helpen.

Hij heeft blijkbaar wel degelijk goed gedaan en soms trad er ook -tijdelijk- verbetering op bij de mensen die een beroep op hem deden. De vrouw die hem als eerste inschakelde, deed dat voor haar man, die aan de zogeheten 'schildersziekte' leed. Na behandelingen door de Dokkumer verminderden de pijnklachten, na een half jaar keerden ze terug.

In de tussentijd had de vrouw de alternatieve genezer ook aanbevolen bij familie en kennissen. Door middel van handoplegging, meditatie en kruiden zou de Dokkumer wonderen kunnen verrichten. Dat bleek allemaal wat mee te vallen: bij de meeste patiënten sloeg de behandeling niet aan.

Wel werd er geld gestort, op de rekening van de eerste klant, die de man in het handje betaalde. Vier partijen dienden schadevergoedingen in tegen de genezer. In totaal werd er 4500 euro geclaimd. De officier van justitie vond dat de verdachte moest betalen. Volgens de officier had de Dokkumer 'misbruik gemaakt van de goedgelovigheid van de zwakkeren in de samenleving'.

De eis loog er niet om: zes maanden cel. Zover zou het niet komen. De man -die inmiddels naar Rotterdam is verhuisd- heeft zich gepresenteerd als alternatief genezer, het is voor de rechter niet of nauwelijks te controleren of hij speciale gaven heeft. Hij lijkt sommige mensen geholpen te hebben. 'Ook een reguliere arts kan niet garanderen dat een behandeling tot volledig herstel leidt', aldus de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Woning vol rook door pelletkachel

Woning vol rook door pelletkachel

regionaal nieuws

Open Sluis trekt honderden bezoekers

Open Sluis trekt honderden bezoekers
regionaal nieuws

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten