Account
Logo
Zoeken
13.1 °C

Raad ziet activiteitenfonds Burgum zitten

do 21 maart 2013, 20.45 uur

BURGUM - Binnen de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel is een breed draagvlak om een activiteitenfonds op te richten voor de winkeliers in het centrum van Burgum. Het verzoek tot het fonds komt van de ondernemersvereniging HIMBO in Burgum. Deze deed in 2010 ook al eens een verzoek. Er zijn namelijk steeds meer grote landelijk opererende winkelbedrijven in Burgum actief die niet lid zijn van de HIMBO. Deze winkels profiteren wel mee van alle georganiseerde activiteiten zonder een bijdrage.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag werd opiniërend gesproken over het plan. De meeste politieke partijen zijn het eens met het plan en het college van B&W gaat nu het activiteitenfonds verder uitwerken. De meeste raadsleden waren het er donderdag verder wel mee eens dat winkeliers in het Burgumer centrum naar eigen draagkracht contributie moeten betalen. Zo kan er belasting worden geïnd aan de hand van de WOZ-waarde van het pand of op basis van reclame-uiting.

Voorzitter van de HIMBO, Tjerk Dantuma, sprak tijdens de raadsvergadering in om de raadsleden een toelichting te geven op het nieuwe activiteitenfonds. Hij liet weten dat er momenteel 85 HIMBO-leden zijn waarvan 63 gevestigd zijn in het centrum. De leden betalen een contributie van 210 euro en voor de activiteiten in het centrum wordt (nog eens) 18.000 euro door winkels in het Burgumer centrum betaald. Dantuma liet weten dat er nu echt iets moet gebeuren aangezien er momenteel in Burgum zo'n 20 winkels als 'free rider' meeprofiteren. "Zij liften mee, het is niet solidair en het aantal wordt meer." Ook de leegstaand baart bij hem zorgen. "Op dit moment staan er 5 panden leeg en de verwachting is dat er 15 tot 20 leegstaande winkels bijkomen."

Tjerk Dantuma liet verder weten dat hij niet wenst dat Burgum dezelfde kant opgaat zoals Buitenpost. Dit dorp is inmiddels een spookdorp geworden waar nog wel supermarkten zijn maar verder weinig mensen uit de omgeving trekt om er te gaan winkelen. Het activiteitenfonds kan daar verandering in brengen.

Na de zomervakantie zal de raad opnieuw spreken over het plan dat dan verder uitgewerkt is door het college van B&W.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
Poll: Is het een gemeentelijke taak om subsidie te verlenen aan Pride-boten?

Ja  
8.8%
Nee  
91.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog