Account
Logo
Zoeken
Zoeken
13 °C

Rechter houdt rekening met zware sancties CBR

wo 18 september 2013 17.00 uur

LEEUWARDEN - Rechters houden steeds vaker rekening met de strenge maatregelen die het CBR in petto heeft voor mensen die met drank op achter het stuur hebben gezeten. Die maatregelen liegen er niet om. In het verleden moesten drankrijders die een promillage van 1,0 of hoger scoorden -vanaf 0,8 promille voor beginnende bestuurders- verplicht deelnemen aan de EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol & Verkeer) van het CBR. De kosten van de cursus zijn voor rekening van de cursisten, dit jaar is dat bijna 800 euro. Mensen die niet meedoen zijn hun rijbewijs kwijt.

Hardleerse drankrijders en mensen waarvan vermoed wordt dat ze een drank- of drugsprobleem hebben moeten zich medisch en/ of psychisch laten keuren. Ook deze onderzoeken kunnen zwaar in de papieren lopen. Vanaf eind 2011 is er het alcoholslotprogramma. Dat is voor bestuurders die met een promillage vanaf 1,3 achter het stuur zijn gekropen. Het alcoholslot blijft twee jaar in de auto zitten, deelname aan het programma kost minimaal 4000 euro. Niet deelnemen is nauwelijks een optie, dan raakt de bestuurder vijf jaar lang zijn of haar rijbewijs kwijt. Na die vijf jaar kan het zijn dat het CBR alsnog besluit om de drankrijder het alcoholslotprogramma te laten doorlopen.

Woensdag op de zitting van de politierechter zei een van de verdachten dat hij zich 'gecriminaliseerd' voelde door de maatregelen van het CBR. 'Het lijkt hier wel een bananenrepubliek', aldus de verdachte. De rechter kon zich daar wel wat bij voorstellen. Er waren woensdag nog twee verdachten die het alcoholslotprogramma moeten volgen. Een Wijnjewoudster (21) was op 19 mei na een verkeerde stuurmanoeuvre met zijn auto in een greppel gereden. Hij had, als beginnend bestuurder, meer dan acht keer teveel gedronken. Net als in de andere zaken hield de rechter er rekening mee dat de verdachte al zwaar getroffen is door de CBR-sancties.

De Wijnjewoudster kreeg een boete van 950 euro waarvan 450 euro voorwaardelijk en een rijontzegging van vier maanden plus vier maanden voorwaardelijk. Een 32-jarige inwoonster van Drachten had op 2 juni met drank op gereden. Zij had ruim drie keer teveel gedronken. De vrouw was vaker betrapt op dronken rijden. Ze kreeg een werkstraf van 34 uur en een rijontzegging van zeven maanden. Ook zij krijgt een alcoholslot, het probleem is echter dat ze haar auto heeft verkocht. 'En een alcoholslot op de fiets, dan kan niet', aldus de rechter. Het CBR heeft het rijbewijs van de vrouw wel ingenomen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....

donderdag 21 september | 9 reacties

Tuinhuisje vat vlam in Kollum