Account
Logo
Zoeken
13.5 °C
Raad morrend akkoord met Sud Ie
© WâldNet

Raad morrend akkoord met Sud Ie

vr 29 november 2013, 1.15 regionaal

DOKKUM - De gemeenteraad van Dongeradeel is donderdagavond morrend akkoord gegaan met het Sud Ie project in Dongeradeel. Wethouder Pytsje de Graaf (FNP) moest hard trekken aan zowel coalitie- als oppositiepartijen om het voorstel door de raad te krijgen. Alleen door een amendement van de coalitiepartijen kon er uiteindelijk met het voorstel worden ingestemd. Alleen de fractie de Vries/van der Galien stemde uiteindelijk tegen het amendement en het hele voorstel. Het Sud Ie project krijgt in totaal bijna 10 miljoen euro subsidie uit het Waddenfonds. De gemeente Dongeradeel draagt voor 2,4 miljoen euro bij aan het project.

De raad was zeer kritisch. "Der wurdt fan in riedslid wol in enoarm fertrouwen frege. Ik haw der myn twifels oer", aldus ChristenUnie-raadslid Dirk van der Meulen. Samen met het CDA wilde de partij eerst een aantal keiharde garanties voordat ze akkoord kon gaan. Wethouder Pytsje de Graaf kon die garanties niet geven, evenals concrete cijfers over de werkgelegenheid die het project oplevert. Hoewel coalitiepartner FNP positiever was, stelde deze partij het amendement mee op. Met de drie toevoegingen in het besluit gingen bijna alle partijen vervolgens akkoord.

De Súd Ie is een integraal project en vloeit voort uit het ‘oude’ gebiedsproces Nije Maaije. Het project houdt de realisatie van een nieuwe vaar- en fietsverbinding tussen Dokkum en het Lauwersmeer met winst voor natuur, water, landbouw, visserij en landschap in het Waddengebied in. In april van dit jaar werd al unaniem voor het project gestemd door Provinciale Staten. In de Watersportstad Dokkum worden de aanlegmogelijkheden in het historische centrum uitgebreid en kwalitatief verbeterd. De toegang naar de stad én de voorzieningen in de stad worden aantrekkelijker. Daardoor worden meer toeristen verleid Dokkum aan te doen en deze zullen er langer verblijven. De uitvoering van het integrale project Súd Ie omvat ook het weer bevaarbaar maken van deze oude Waddenslenk gecombineerd met de ontwikkeling van natuurvriendelijke oevers & vismigratie.

De totale projectkosten van de eerste fase zijn bijna 20 miljoen euro, de helft daarvan wordt betaald door het Waddenfonds. Daarnaast dragen ook andere partijen aan het plan bij, zodat het bedrag voor de gemeente Dongeradeel op 2,4 miljoen euro uit komt. Binnen het project worden ook bruggen verhoogd en historische sluizen weer in gebruik genomen om de Súd Ie geschikt te maken voor boten die tot 2,50 meter diep steken. Onderdeel van dit project zijn verder vispassages vanuit het Lauwersmeer, via de Súd Ie, de polder in. Ook wordt onderzocht hoe (duurzame) landbouw bedreven kan worden in het bodemdalings- en verziltingsgebied De Kolken Noord. De gemeente Dongeradeel, Wetterskip Fryslân, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Friese Bond van Binnenvissers, Sportvisserfederatie Fryslân en de provincie Fryslân zijn betrokken en dragen bij aan het integrale project.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
40.4%
Politiek ges!N  
6.8%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.4%
Dit zaakje s!nt  
8.7%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!