Account
Logo
Zoeken
3.3 °C

Hout Dongeradeel niet naar de markt

vr 21 februari 2014, 0.18 uur

DOKKUM - Het gekapte hout van de gemeente Dongeradeel wordt niet overgelaten aan de markt. Dat was de belangrijkste conclusie van de gemeenteraad van Dongeradeel donderdagavond. Wethouder Pytsje de Graaf werd teruggeroepen door een nipte meerderheid van de gemeenteraad, maar was bij voorbaat ook niet van plan om de aangenomen motie over de ‘houtservice’ uit te voeren. Wat er de komende tijd dus precies gaat gebeuren als het om het gekapte hout gaat is volstrekt onduidelijk. De motie van Algemeen Belang Dongeradeel (ABD), Dongeradeel Sociaal, VVD en CDA riep het college op om met een transparante regeling te komen voor het kaphout in de gemeente. Met 9 tegen 8 stemmen werd die motie uiteindelijk aangenomen.

Voor zo’n 100 inwoners van de gemeente Dongeradeel was het mogelijk om gebruik te maken van de omgehakte bomen. Voor het hout werd een redelijke prijs betaald en de gemeentelijke medewerkers leverden het hout af. Probleem met de service was de transparantie. Mensen die het hout kochten stonden op een lijst die niet openbaar was. Wethouder de Graaf wilde met alle goede bedoelingen het inzamelen van hout het nieuwe jaar overlaten aan een marktpartij, om scheve gezichten te voorkomen. Die actie pakte verkeerd uit en zorgde er uiteindelijk voor dat iedereen aan het eind van de raadsvergadering in verwarring achterbleef.

Tijdens de allerlaatste raadsvergadering bleek dat de coalitie van CDA, FNP en Christenunie in Dongeradeel weinig naam meer had. Het CDA schaarde zich achter Algemeen Belang Dongeradeel, de partij die het punt eerder via mondelinge vragen aan de orde stelde. Wethouder de Graaf bleef tijdens de raadsvergadering bij haar punt en werd daarin gesteund door haar eigen FNP, de PvdA en de Christenunie. In verkiezingstijd kan het weigeren van het uitvoeren van de motie door de wethouder geen politieke gevolgen meer hebben. Tot 19 maart is er namelijk geen raadsvergadering meer in Dongeradeel. Na die tijd zal het onderwerp vermoedelijk snel weer op de raadsagenda verschijnen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Woning vol rook door pelletkachel

Woning vol rook door pelletkachel

regionaal nieuws

Open Sluis trekt honderden bezoekers

Open Sluis trekt honderden bezoekers
regionaal nieuws

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten