Account
Logo
Zoeken
9.9 °C

De uiteindelijke straf viel lager uit omdat de rechtbank in een aantal zaken tot een vrijspraak kwam

Inbraken in bejaardenwoningen: 3 jaar cel

di 4 december 2018, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Twee inbrekers uit Lelystad die zich hadden toegelegd op het plegen van inbraken in bejaardenwoningen en zorgcentra, zijn door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Een 40-jarige Lelystatter is voor zijn aandeel een 19 inbraken veroordeeld tot drie jaar cel plus een jaar voorwaardelijk. Zijn 20-jarige oomzegger kreeg ook drie jaar cel, plus anderhalf jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vier weken geleden voor beide verdachten voor betrokkenheid bij 28 inbraken een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar.

Meer dan 100 inbraken
De uiteindelijke straf viel lager uit omdat de rechtbank in een aantal zaken tot een vrijspraak kwam. Het tweetal was in de eerste drie maanden van dit jaar verantwoordelijk voor een ware inbraakgolf in bejaardenwoningen en seniorencomplexen. Er waren 23 zaken op de dagvaarding terechtgekomen. Het OM vermoedde, gezien de identieke werkwijze die werd gehanteerd, dat de verdachten waarschijnlijk meer dan 100 inbraken op hun geweten hebben.

DNA in Joure
Ze werden op 22 maart aangehouden bij een inbraak in een seniorencomplex in Alkmaar. Meteen nadat de Lelystatters waren opgepakt, kwam er een einde aan dit soort inbraken. De twee zijn vooral in het noorden des lands actief geweest. In Friesland werden ze gelinkt aan inbraken in Drachten, Heerenveen en Joure. Bij die laatste inbraak werd DNA van de 40-jarige aangetroffen. In Drenthe werden ze verdacht van inbraken in Hoogeveen en Dalen, in Groningen zouden ze in Tolbert en Hoogezand actief zijn geweest.

Beroepsmatige karakter van de inbraken
Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met het ‘beroepsmatige’ karakter van de inbraken: de twee hadden maar heel weinig tijd nodig om een woning te doorzoeken en er vervolgens met de buit vandoor te gaan. Ze stalen vooral spullen die gemakkelijk meegenomen konden worden, zoals sieraden en geld. De rechtbank vond het kwalijk dat de verdachten geen enkele verantwoordelijkheid hebben genomen voor de inbraken en dat ze gericht hebben gezocht naar woningen waar oudere mensen woonden. ‘Kwetsbare slachtoffers’, aldus de rechtbank. De inbrekers moeten aan vier benadeelden in totaal ruim 3800 euro schadevergoeding betalen. Ze komen beide onder toezicht van de reclassering te staan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
ondernemend nieuws

'Ouderwetse' brochure blijft populair

'Ouderwetse' brochure blijft populair


regionaal nieuws

Fundering brug Skûlenboarch is niet beschadigd

Fundering brug Skûlenboarch is niet beschadigd


ondernemend nieuws

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen