Account
Logo
Zoeken
13.3 °C
Man (23) sloeg met bamboestok man knock-out op Skoattermerke
© WâldNet

Man (23) sloeg met bamboestok man knock-out op Skoattermerke

wo 22 maart 2023, 14.10 uur

LEEUWARDEN - "Een gezellige dag eindigt gewoon met zinloos geweld…." zo vatte politierechter Brigitte Hammerle samen wat er op 6 juni 2022 op de Skoattermerke in Oudeschoot gebeurde. Een 23-jarige inwoner van Oudehorne kreeg een taakstraf van 180 uur opgelegd.

Rechter Hammerle achtte bewezen dat de verdachte de man met een bamboestok (knock-out) had geslagen. Naast de taakstraf veroordeelde ze hem tot een voorwaardelijke celstraf van 1 maand met een proeftijd van 2 jaar.

Bamboestok

De verdachte zelf ontkende. Hij had de stok bij zich omdat hij op de paardenmarkt had geholpen. Toen hij samen met een groepje jongens eten haalde, ontstond er bij een kebabtent een vechtpartij waarbij hij betrokken raakte. De verdachte had alleen een vriend geholpen toen deze werd belaagd door twee mannen. "Ik heb alleen die jongen eraf gehaald".

'Een ander sloeg'

Toch zagen meerdere getuigen dat de verdachte het slachtoffer sloeg met de stok. "Ik heb helemaal niet geslagen." antwoordde de verdachte daarop. Een ander zou - volgens hem - het slachtoffer met de vuist hebben geraakt. Andere getuigen hadden weer duidelijk gezien dat een jongeman met een stok sloeg.

Na de mishandeling was de verdachte door een omstander ingerekend en overgedragen aan de politie. Op een later tijdstip kwam deze jongeman nota bene terug om te vragen waar zijn stok was gebleven.

Zwaargewond

Het slachtoffer liep een breuk en een bloeding in de hersenen op. Hij had een lange wond op zijn hoofd. Deze wond zou overeenkomen met de stok. "Dat is van de stoep..." wist de verdachte. Dit letsel zou hij volgens de 23-jarige opgelopen hebben toen hij met zijn hoofd op de stoeprand viel. Het slachtoffer ging knock-out en eindigde uiteindelijk op de intensive care in het ziekenhuis.

Ongeloofwaardig

Volgens de officier van justitie bestaat er geen discussie over het feit dat de verdachte met de stok sloeg. Meerdere getuigen hebben bevestigd dat hij deze persoon was. De verdachte kwam op het laatste moment nog met twee verklaringen van een broer en een neef dat hij niet had geslagen. De officier vindt dit niet geloofwaardig.

Eis: taakstraf

"Ik vind ze niet heel overtuigend en wel erg op het laatste moment" aldus de officier. Ze eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van drie jaar.

Niet eensluidend

De advocaat van de verdachte, Eva Bakx, beweerde dat er niet voldoende bewijs is dat haar cliënt degene was die met de stok heeft geslagen. Ze verklaarde dat de verdachte de stok gebruikte bij de paardenmarkt en deze later had opgehaald. Volgens Bakx waren er geen overtuigende bewijzen dat haar cliënt de dader is. "Hij ontkent dat heel duidelijk, de verklaringen zijn verder niet eensluidend."

De mishandeling had voor het slachtoffer grote gevolgen. Hij herinnert nog dat hij wat tegen de man zei om de situatie te sussen en daarna ging het licht bij hem uit. Een agent had ter plaatse gevreesd voor zijn leven. Een traumahelikopter was al gealarmeerd omdat het zo ernstig leek.

"Foar itselfde jild wie ik dea…." zei de man in zijn slachtoffer-verklaring. Hij heeft nog altijd last van de gevolgen van de mishandeling en heeft angst om weer naar de markt te gaan. "De Skoattermerke sil noait mear wurde wat it west is...."

De gevraagde schadevergoeding van ruim 6000 euro kende de politierechter niet toe. Ze kwam uit op een bedrag van 5150 euro als schadevergoeding. Zo was het gehoorapparaat en de bril van het slachtoffer beschadigd en vroeg hij om 3000 euro smartengeld. De benadeelde partij had nieuwprijzen gerekend en de politierechter hield rekening met de inruilwaarde van de beschadigde goederen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole

regionaal nieuws

Woede op gemeente om uitstel MFC Burdaard besluit

Woede op gemeente om uitstel MFC Burdaard besluit
regionaal nieuws

Caravan belandt in sloot langs Trekweg

Caravan belandt in sloot langs Trekweg