Account
Logo
Zoeken
12.1 °C
Zorgen: Friese politie is te druk 'buiten' Friesland

Zorgen: Friese politie is te druk 'buiten' Friesland

ma 27 november 2023, 11.06 regionaal

BUITENPOST - In een brief aan regioburgemeester Koen Schuiling van de politieregio Noord-Nederland, heeft Oebele Brouwer, voorzitter van de veiligheidsdriehoek in Friesland, zijn zorgen geuit over de politiecapaciteit in de Friese gemeenten.

De brief, onderschreven door alle Friese burgemeesters, benadrukt de groeiende druk op lokale politieteams door toenemende landelijke taken.

'Te druk buiten Friesland'

Brouwer prijst de inzet van individuele politiemedewerkers, met name de wijkagenten, voor hun kennis van de gemeenschap en hun samenwerking met de gemeente. Echter, de impact van landelijke problematiek zoals beveiligingstaken, ondersteuning in Ter Apel en langdurige demonstraties, resulteert in een tekort aan lokale politie-inzet.

Minder focus op Friesland

Dit leidt tot minder aandacht voor lokale prioriteiten zoals ondermijningsonderzoeken, cybercriminaliteit, en zichtbaarheid van wijkagenten. De situatie veroorzaakt grote roosterdruk, haalt wijkagenten weg uit hun wijken, en ondermijnt de relatie tussen overheid en samenleving.

Uitputting

De Friese burgemeesters vragen de regioburgemeester om op landelijk niveau een krachtig signaal af te geven tegen verdere uitputting van lokale politiecapaciteit en pleiten voor andere keuzes in de aanpak van landelijke vraagstukken om lokale veiligheid te garanderen. Brouwer benadrukt het belang van de lokale verankering van de politie in de samenleving en de cruciale rol van de wijkagent hierin.

"Wijkagenten worden uit de wijk gehaald en vullen nu gaten in de roosters van de noodhulp." aldus Brouwer. Dit draagt bij aan het vergroten van de kloof tussen de overheid en de samenleving.

Klik hier voor de brief (PDF)

 

Poll: Is er genoeg politie in jouw ogen?

Ja, niets te klagen  
34.2%
Nee, ik heb eens lang moeten wachten  
50%
Geen mening  
15.8%
76 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!