Account
Logo
Zoeken
12 °C
Stookalert 1 december 2023: stook geen hout
Foto: Pixabay

Stookalert 1 december 2023: stook geen hout

vr 1 december 2023, 14.00 regionaal

LEEUWARDEN - Het RIVM adviseert om op vrijdag 1 december 2023 in de provincie Friesland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Verwachting
Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de nacht ongunstig. Zaterdagochtend 2 december neemt de windsnelheid iets meer toe waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

 

Poll: Wat vind jij van de introductie van het stookalert?

Goede ontwikkeling  
40.4%
Betutteling!  
59.6%
89 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
40.3%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.6%
Dit zaakje s!nt  
8.4%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!