Account
Logo
Zoeken
5 °C

Celstraf geëist tegen Drachtster (21) die botsing veroorzaakte

do 7 december 2023, 15.25 uur

GRONINGEN - ADP - Tegen een 21-jarige man uit Drachten is vijf maanden cel geëist. Hij veroorzaakte vorig jaar zomer een verkeersongeval tijdens een scootermeeting. Een 16-jarige jongen liep daarbij zwaar letsel op. Het ongeval vond plaats aan de Aalborgweg in Groningen.

Het Openbaar Ministerie verwijt de man uit Drachten dat hij na meerdere verkeersovertredingen en zonder rijbewijs de jongen frontaal aanreed. Volgens de politie was zijn scooter opgevoerd, waardoor die snelheden van tweehonderd kilometer per uur kon halen.

Het voertuig was onverzekerd. Volgens de verdachte ging het echter niet om een wedstrijd, maar kwamen ze bij elkaar om de voertuigen te bekijken en een rondje te rijden.

Veertig voertuigen

In een groep van zo'n veertig voertuigen haalde de verdachte rechts in. Vervolgens wilde hij links inhalen, maar werd zijn zicht belemmerd door de groep. Hij botste frontaal op een scooter die vanaf tegengestelde richting kwam.

De 16-jarige bestuurder belandde in de berm. De scooter van de verdachte werd door aanwezigen op een aanhangwagen geladen en de verdachte ging er vervolgens vandoor.

Rechter kritisch

De verdachte was meerdere keren gewaarschuwd voor zijn verkeersovertredingen en is al eerder veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs. Twee van zijn eerdere motorvoertuigen werden in beslag genomen.

"Wanneer gaat u hiervan leren?", vroeg de rechter tijdens de zitting in de rechtbank van Groningen. "Totdat er iemand is doodgereden? Daar solliciteert u namelijk wel naar."

Geen hulp verleend

Het OM verwijt de verdachte dat hij het slachtoffer geen hulp verleende, maar 'het hazenpad nam'. Het slachtoffer moest meerdere operaties ondergaan aan zijn been. Volgens het OM was het aan de Drachtster te wijten dat het ongeval plaatsvond: "Het duidelijke doel was racen." De officier eiste vijf maanden cel en een rijontzegging van drie jaar.

Volgens de raadsvrouw van de verdachte was er geen sprake van een race. De verdachte zou daarnaast via het volwassenenstrafrecht berecht moeten worden. Ze pleitte voor een taakstraf.

De rechtbank doet op 21 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Drachtster bedreigt en mishandelt vriendin

Drachtster bedreigt en mishandelt vriendin

regionaal nieuws

Schennispleger laat tot drie keer toe zijn piemel zien

Schennispleger laat tot drie keer toe zijn piemel zien


regionaal nieuws

Groen en spelen op het Raadhuisplein in Drachten

Groen en spelen op het Raadhuisplein in Drachten