12.1 °C

Anjum lastige tegenstander voor koploper Eastermar

za 9 december 2023, 21.30 sportnieuws

EANJUM - Zaterdag kwam de trotse koploper Eastermar op bezoek bij de laatste wedstrijd van het kalenderjaar. Een rijke historie kent het affiche Anjum-Eastermar niet. Voor het laatste onderlinge treffen moeten we terug naar het jaar 2006.

Destijds won Anjum met 6-1. Deze zaterdagmiddag waren de rollen omgedraaid. In de derde editie op ’t Kolkenfjild te Anjum won de huidige koploper Eastermar met 1-2. Een terechte ,maar zwaar bevochten overwinning.

Aan elkaar gewaagd.

De 132 toeschouwers hadden hun plekje onder de paraplu of onder de luifel gevonden en kregen een open wedstrijd te zien tijdens de openingsfase. Voor de eerste mogelijkheid op een doelpunt moesten de trouwe supporters wachten tot de 10de minuut. Een vrije trap van Yorrick Elzinga kwam voor de voeten van Rikus van der Meulen. In de draai schoot hij de bal tegen de binnenkant van de paal. Helaas voor de Anjumers zocht de bal daarna de verkeerde richting op. Niet in het doel, maar weer terug in het speelveld. Het antwoord van Eastermar volgde weldra. In de tegenaanval wist Lieuwe van Dijk de bal uit de linkerhoek te tikken. De brilstand bleef derhalve voorlopig op het scorebord staan.

Eastermar komt op de koffie bij het kopje thee.
Gaandeweg de eerste helft werden de gasten sterker. Het spel speelde zich, op het steeds moeilijk bespeelbare veld, hoofdzakelijk af voor het doel en de verdediging van Anjum. De gevaarlijkste momenten kwamen uit een vrije trap van Sijtse Nijboer. Beide keren werd de bal vanaf de zijkant voor het Anjumer doel geschoten. Keeper Lieuwe van Dijk en zijn hechte verdediging gaven echter geen krimp.

De laatste mogelijkheid op de 0-1, voordat Anjum toesloeg, kwam van de voet van Jelle van der Bij. Keeper van Dijk lag al in geslagen positie, Arjen Schregardus kwam als reddende engel tevoorschijn en voorkwam de 0-1 door de inzet te onderscheppen en op de juiste manier uit te verdedigen.

Onverwacht kwam de thuisclub net voor de pauze op een 1-0 voorsprong. Uit een heuse scrimmage voor het Eastermar doel scoorde Yorrick Elzinga ( na een corner)door de bal het laatste tikje richting de doellijn te geven.

Tegenslag

Na de pauze, gelukkig onder kunstlicht, ging de wedstrijd verder zoals deze zich aan het einde van de eerste helft ontwikkelde. De manschappen van Klaas Zandberg probeerden zo snel mogelijk langszij en vervolgens "er op en er over" te gaan. Anjum wist ruim 15 minuten stand te houden. Een lastige periode, waarin de druk van de geel-blauwen toenam, maar waar ook diverse gele kaarten aan Anjums zijde werden uitgedeeld.

Na een lichte overtreding op de rand van het zestien meter gebied kregen de gasten na 60 minuten spelen een vrije trap. Lukte het tijdens de eerste helft niet, bij de derde poging had Sijtse Nijboer wel succes. Op een prachtige wijze krulde de nummer 4 van Eastermar de bal in de "winkelhaak". Er was geen "houden aan" voor keeper Lieuwe van Dijk. Een fikse tegenslag voor de equipe van Remco Kooistra. En deze werd nog groter op het moment dat Gerrit Dijkstra met tweemaal geel de kleedbox op kon zoeken.

Anti-climax.

Met tien tegen elf zette Anjum alles op alles om toch in de laatste thuiswedstrijd van 2023 een resultaat te boeken. Helaas voor de withemden dachten de gasten daar anders over. Een voorzet vanaf de linkerkant van het veld werd door Rindert Venema op de juiste waarde geschat. Van dichtbij liet hij doelman van Dijk kansloos.

Het siert de jonge Anjum ploeg dat men zich niet gewonnen gaf. In het laatste deel van de wedstrijd werd het doel van de tegenstander toch nog gevonden. Wat heet. Een prachtige actie van Arjen Schregardus eindigde voor de voeten van Johan Boersma. Hij schoot onberispelijk raak. De 2-2 stond op het scorebord. Er waren 88 minuten gespeeld. Echter de goal werd om dubieuze redenen niet toegekend. Onbegrip bij vriend en vijand.

Conclusie.

Met een kater ging Anjum op kerstreces. In de 1-2 tusstand kwam geen verandering. Een 2-2 eindstand was misschien niet verdiend ,maar wel uitermate welkom geweest.

Voor Anjum breekt een korte periode van vrije zaterdagen aan. De kompetitie wordt op 13 januari hervat met de inhaalwedstrijd tegen buurtgenoot Dokkum. De aanvang op ’t Kolkenfjild is om 14.30 uur.

Een week eerder, op zaterdag 6 januari, staat de traditionele nieuwjaarsloop op het programma.