Account
Logo
Zoeken
14 °C

© WâldNet |  Veel bezorgde omwonenden bezochten twee weken geleden het Iepen Poadium in het gemeentehuis over de kwestie

Burgum 2040 draait: tegen biovergister bij Sonac

zo 10 december 2023, 11.50 uur

BURGUM - De werkgroep Burgum 2040 heeft haar standpunt aangepast ten aanzien van de biovergister bij Sonac. De werkgroep gaf dit weekeinde aan dat ze nu tegen de komst van de biovergister bij Sonac zijn.

"De ûntwikkeling fan Burgum Sud komt hjirmei noch mear op slot te stean." zo liet Jaap van Bruggen van Burgum 2040 zaterdag weten op de radio bij de lokale omroep in Burgum. De werkgroep was aanvankelijk niet tegen en stelde twee weken geleden voor om met Sonac te gaan praten om de stankoverlast te gaan verminderen.

Woningbouw belangrijker

De werkgroep heeft haar standpunt nu duidelijker op tafel gelegd. Burgum 2040 is namelijk altijd voor woningbouw geweest ten opzichte van grootschalige industrie. Al jaren staat de woningbouw in Burgum vrijwel stil. De uitbreiding van Sonac zet de ontwikkeling van Burgum Zuid nog meer slot. Bovendien is er momenteel geen toekomstvisie voor het gebied.

Keuze: de dorpen of Sonac

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel kan donderdag een politieke keuze maken om de komst van de biovergisters te stoppen. Eerder stemde de raad op nagenoeg dezelfde wijze de biovergisters van Engie weg. Jaap van Bruggen is echter bang dat de gemeenteraad deze keer voor stemt. De oude regelgeving zou - in zijn ogen - de raadsleden daartoe dwingen.

Nieuw omgevingsplan

Burgum 2040 denkt daarom dat het huidige bestemmingsplan (uit 2008) zo snel als mogelijk aangepast moet worden. Er zou een nieuw omgevingsplan moeten komen voor het gebied Sumar / Burgum Zuid. Daarin moeten de belangen van omwonenden en bedrijfsleven tegen elkaar afgewogen worden. Met zo'n nieuw plan zouden volgens Van Bruggen nieuwe uitbreidingen in het industriegebied een halt toegeroepen kunnen worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Automobilist botst tegen vangrail en vlucht

Automobilist botst tegen vangrail en vlucht

regionaal nieuws

Zebra's in actie voor nieuwe zebrapaden

Zebra's in actie voor nieuwe zebrapaden

Poll: Moet het zebrapad aan de Drift er komen?

Ja  
70.2%
Nee  
29.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Komst van nieuw woonbouw in Hurdegaryp

Komst van nieuw woonbouw in Hurdegarypregionaal nieuws

Bestelbus in brand gestoken in Opende

Bestelbus in brand gestoken in Opende


regionaal nieuws

Grouster (24) overleden bij ongeval op de A7

Grouster (24) overleden bij ongeval op de A7