Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Drachtster krijgt werkstraf voor ‘cruciale rol’ bij WhatsApp-fraude

Drachtster krijgt werkstraf voor ‘cruciale rol’ bij WhatsApp-fraude

di 16 april 2024, 10.50 regionaal

LEEUWARDEN - Voor zijn rol, in wat in gewone spreektaal WhatsApp-fraude wordt genoemd, is een inwoner van Drachten (31) dinsdag bij verstek door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur.

2300 euro afgetroggeld

De Drachtster was de tussenpersoon in een oplichtingszaak waarbij in augustus 2021 een toen 80-jarige inwoner van het Noord-Brabantse Asten ruim 2300 euro werd afgetroggeld. De man had via WhatsApp een bericht gekregen van iemand die zich voordeed als zijn dochter, waarin om geld werd gevraagd.

Pas en pincode naar Groningen gebracht

De bejaarde man maakte het geld over naar een rekening bij de Bunq Bank die speciaal voor dit doel was geopend. De Drachtster heeft de pas en de pincode van die rekening naar Groningen gebracht, naar twee onbekend gebleven personen. De pas plus inlogcode kreeg hij van iemand op een terrasje in Leeuwarden.

Geld nooit gekregen

Nadat hij was aangehouden, verklaarde de Drachtster dat hij twee keer eerder een pas en pincode naar Groningen had gebracht. Hij zou een deel van het geld krijgen dat op de rekening was gestort. Dat geld zou hij nooit hebben gekregen.

'Een cruciale rol'

De officier van justitie vond dat de Drachtster "een cruciale rol" heeft gespeeld bij het oplichten van het bejaarde slachtoffer. De man - inmiddels 82 jaar oud - liet zich op de zitting vertegenwoordigen door een medewerker van Slachtofferhulp. Hij achtte zichzelf niet in staat om naar Leeuwarden af te reizen. De rechter bepaalde wel dat de man zijn geld terugkrijgt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!