Account
Logo
Zoeken
14.3 °C
Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

wo 24 april 2024, 19.00 uur

DOKKUM - Een hardleerse Dokkumer heeft zijn lesje wel geleerd. Bij politierechter Adriëtte de Jong vertelde hij in het Fries: "Ik kaam fan in feest in De Westereen mei âlde brommers. Ik kaam wat maten tsjin en doe ha wy in pear bierkes nommen. Normaal drink ik net fanwege myn gezondheid..."

De man werd na de Oldtimerdag - op 29 april 2023 - op de Tsjerkeloane in Wâlterswâld door de politie van de weg gehaald. Hij had teveel gedronken (355 µg/l) en hij reed bovendien met een ongeldig rijbewijs. Omdat dit niet de eerste keer was, werd zijn 20 jaar oude Citroën door de politie in beslag genomen.

"Dat hie net moatten" aldus de man uit Dokkum. "Ik hie doe gjin rydbewiis en ik ha miskien 5 of 6 fleskes bier hân...." De man had vanwege een gezondheidsverklaring al tijden lang geen geldig rijbewijs meer. "Ik bin slecht ter been en ik brûkte him foaral foar de lytse ritten...."

Politierechter De Jong merkte in het Fries op dat de man al twee keer was veroordeeld voor het rijden met een ongeldig rijbewijs. Eerst kreeg hij daarvoor een taakstraf en de tweede keer werd het zelfs een korte celstraf.

Voornemens

"Jo sjogge my net wer" zei de man vastberaden. "Goeie foarnimmens liede net altyd ta net mear dwaan" was het antwoord van de politierechter. "Ik ha te folle medisinen en dat wurket echt averjochts" beklemtoonde de man terwijl hij de plekken op zijn blote benen met plekken toonde.

Op de vraag of de man opnieuw de cel in wilde zei hij nee: "Ik ha dat ien kear hân en dat wurket averjochts. Ik ha leaver in taakstraf, by de sosjale werkplaats, dat wol ik wol dwaan...."

Eis

De officier wees de man nogmaals op het feit dat hij heel goed wist wat hij had gedaan. Hij reed onverzekerd rond en was bovendien onder invloed (2x maximaal toegestane hoeveelheid). Ze kwam tot een milde eis van een taakstraf van 40 uur en het verbeurd verklaren van de auto.

Uitspraak

"Ik fyn de eis mild mar ik folgje har wol." gaf politierechter De Jong aan toen ze haar uitspraak deed. "Jo rinne der net foar wei mar it wie gevaarlijk: gjin rijbewijs, ûnfersekerd en mei te folle drank op...." De Jong gaf de man een werkstraf van 40 uur en liet de auto verbeurd verklaren. "Ik hoopje dat it no mear yndruk makket dan de foarige kearen. De folgjende kear sil de útspraak net sa mild wêze...."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerlandregionaal nieuws

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
26%
Nee  
74%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!