Account
Logo
Zoeken
Bittere pil buren door komst 'zorgcowboy' Drachten

Bittere pil buren door komst 'zorgcowboy' Drachten

wo 19 juni 2024, 12.03 regionaal

DRACHTEN - De bewoners van Het Zuid in Drachten kregen dinsdagavond een voor hen bittere pil te slikken. 'Zorgcowboy' Aventura mag zich vestigen in een voormalige boerderij. De gemeenteraad van Smallingerland ging in meerderheid akkoord met de komst van Aventura in de boerderij waar detailhandel is toegestaan.

In het jaar dat de omstreden zorgclub op de nieuwe locatie actief is, heeft zich zoveel afgespeeld, dat de buurtbewoners en ondernemer amper door één deur kunnen. De fracties van SP, ELP, Smallingerlands Belang en PvdA waren tegen de wijziging van de bestemming van de boerderij.

Ruimtelijke ordening

Probleem voor de Smallingerlandse fracties, die Aventura tot de "zorgcowboys" van Nederland rekenen, was dat het raadsvoorstel alleen over de voorwaarden voor ruimtelijke ordening ging. Ze mochten zich alleen uitspreken over het wijzigen van de bestemming van de boerderij aan Het Zuid. Met het besluit is er nu dagbesteding voor mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking mogelijk.

Toch oordeel over organisatie

SP-raadslid André van Leeuwen besefte goed dat hij alleen over de bestemming van de boerderij mocht oordelen en niet over de ondernemer, die daar de zorg wil opzetten. Desondanks deed hij dat toch. "We moeten ook naar de belangen van onze inwoners kijken...." Hij betitelde hij Aventura als zorgcowboy, "voor wie in onze gemeente geen ruimte mag zijn". Hij baseerde zijn kwalificatie op verhalen van onderzoekjournalisten en uit andere bronnen.

Worsteling

Meerdere fracties worstelden met de belangen van zowel de buurtbewoners als Aventura. Ook zij hadden hun bedenkingen tegen de ondernemer, die tegen de regels zijn cliënten asbest liet verwijderen en daarvoor milieudienst Fumo over de vloer kreeg. Ook andere "zaken op het randje" speelden, Vooral het gebrek aan communicatie met de buurtbewoners is een pijnpunt. De raad vroeg of de gemeente in dit stuk van zaken als mediator kan optreden.

Aventura krijgt op de nieuwe locatie met allerlei voorwaarden en regels te maken, die aan de vergunning verbonden zijn. Aanleiding voor die stap waren de aanhoudende klachten van buurtbewoners, die op tal van momenten bij de gemeente aanklopten en om maatregelen vroegen.

Na een bijeenkomst met raadsleden eerder dit jaar heeft het college van burgemeester en wethouders de vergunning op die punten aangepast. De verontruste raadsleden hamerden er op om die regels vooral te handhaven.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws